Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Медији ретрауматизују жртве"

rss

28.05.2008. Извор: Б92, ФоНет, Бета

Објављивање фотографија жртава вршњачког насиља у медијима представља поновно трауматизовање жртве, изјавила је психологкиња Весна Брзев-Ћурчић.

Осврћући се на недавно објављивање фотографија девојчица које су њихове вршњакиње у Пироту и Новом Саду физички и сексуално малтретирале, она је у емисији Полиграф на ТВ Б92 рекла да медији из нечасних побуда злоупотребљавају децу.

"Проблем је у томе што забележен такав догађај остане тамо негде где сви можемо да гледамо. И стално причање о томе и стално излагање деце да се о томе говори, њихова је поновна ретрауматизација, о томе не водимо довољно рачуна", рекла је Весна Брзев-Ћурчић.

Она додаје да је то "злоупотреба дечје несреће да би се медији пласирали, да би се продале новине или се повећала гледаност".

"Медији су почели да поштују да се не објављује има жртве, али се објављује име родитеља, место, слика се школа у коју иде жртва. Па, на који начин смо заштитили дете? Ми, одрасли људи, поново смо га ретрауматизовали", каже она.


"Не ширити дечју порнографију"

Поводом објављених порнографских фотографија малолетница, Републичко јавно тужилаштво упозорило медије на забрану ширења дечје порнографије.

Листови "Курир", "Вечерње новости" и "Пресс", а према наводима НУНС-а, и ТВ Авала, објавили су текстове о злостављању 13-годишње девојчице из Пирота и за жртву понижавајуће фотографије са камере мобилног телефона. Тужилаштво и Савет за права детета Владе су реаговали, наводећи да објављивање тих фотографија представља грубо кршење закона и дечјих и људских права.

У НУНС-у сматрају да су објављивањем порнографских фотографија грубо прекршени етички стандарди новинарске професије.

Поводом објављивања фотографија са порнографским садржајем, на којима су приказана малолетна лица у дневним листовима 'Курир', 'Вечерње новости' и 'Пресс', а према наводима НУНС-а, и на ТВ Авали, Тужилаштво "скреће пажњу на постојање генералне забране сачињавања, посредовања и ширења дечје порнографије преко електронских и штампаних медија".

Додаје се да је та забрана успостављена на међународном нивоу као цивилизацијски стандард и као таква је увршћена и у наше законодавство.

"Заштитити ученицу"

Државни савет за права детета захтева хитно реаговање свих надлежних институција у заштити ученице основне школе у Пироту и судску забрану коришћења материјала којим је забележено злостављање девојчице.

"Свака даља трауматизација жртве и њене породице представља кршење дечјих и људских права и повреду приватности и достојанства детета које је жртва злостављања", наводи се у саопштењу Савета за права детета.

"Закон о јавном информисању предвиђа прекршајну одговорност новинара и уредника који се огреше о правило да морају посебно водити рачуна о садржају јавног гласила и начину дистрибуције да не шкоди моралном, интелектуалном, емотивном или социјалном развоју малолетника", наводи портпарол Тужилаштва Томо Зорић.

"У којој мери се у овим конкретним случајевима крше одредбе закона, размотриће се пред надлежним правосудним органима, а Јавно тужилаштво предузима мере да се провери могућност утврђивања евентуалне прекршајне одговорности", каже он.

Секретарка за социјалну и дечију заштиту Београда Љиљана Лучић најоштрије осуђује објављивање материјала којим је забележено злостављање девојчице.

"Ми смо данас у саопштењу затражили хитну реакцију надлежних органа да се спречи даље емитовање материјала који на суров и драматичан начин документују злостављање и насиље које се десило над ученицом основне школе у Пироту", каже она.

Дневни листови "Курир", "Вечерње новости" и "Пресс" објавили су данас текстове о злостављању 13-годишње девојчице из Пирота, илустроване фотографијама скинутим са камере мобилног телефона. Према наводима НУНС-а, и ТВ Авала објавила је фотографије у свом програму.

Према наводима родитеља, девојчицу су више сати злостављале четири малолетнице, које су натерале њену другарицу да мучење снима мобилним телефоном.

Постављање оваквог материјала на Интернет и слање на друге телефоне представља ширење дечје порнографије.

Психијатар: Поновна трауматизација жртве

Психијатар и психотерапеут за децу и младе, доктор Оливер Видојевић, оцењује за Б92 да ће објављивање фотографија злостављања имати велике последице по злостављању девојчицу јер ће допринети њеној поновоној трауматизацији.

"Кад је једно дете изложено неком облику физичког, сексуалног понижавања, срамоћења и излагања, онда се на то јако могу надовезати ефекти снимања и још већи и снажнији ефекат је што то може да се репродукује", објашњава он.

"Јако је битно да се у тој средини у целини са децом ради да би се спречила епидемија и серија сличних догађаја", наводи он.

"Јер ако се тај случај банализује, ако се не уради ништа, онда се све то своди на проблем једног детета, а онда се врло лако понављају сличне ситуације”, каже он.

НУНС: Грубо кршење етичког кодекса

Независно удружење новинара Србије оценило је да су објављивањем фотографија порнографског садржаја са малолетним особама на ТВ Авала и у дневницима "Курир", "Прес" и "Вечерње новости" грубо прекршени етички стандарди новинарске професије.

У саопштењу НУНС-а наводи се да су објављивањем фотографија сексуално злостављане ученице шестог разреда грубо прекршени етички стандарди новинарске професије, посебно у односу према малолетној жртви злостављања.

НУНС је подсетио да Кодекс новинара Србије новинарима забрањује "да користе непримерене, узнемиравајуће, порнографске и све друге садржаје који могу имати штетан утицај на децу", као и да је "новинар дужан да поштује и штити права и достојанство деце, жртава злочина".

"Исти медији нису показали ни дужну новинарску пажњу, како то налажу Закон о јавном информисању и Етички кодекс новинара Србије, према родитељима тринаестогодишње девојчице, који, како и сами извештачи преносе, због претпљеног шока 'нису у стању да било шта кажу'", наводи се у саопштењу.

"Сензационализам са тешким последицама"

Министарство културе апеловало је на медије да у извештавању о случајевима насиља над малолетницима избегавају сензационализам и објављивање провокативних садржаја који би могли да повреде жртве или подстакну ширење насиља.

Према оцени тог министарства, објављивање фотографија са сценама батињања и сексуланог злостављања малолетница не доприноси бољој и објективнијој инфомисаности јавности о таквој врсти друштвено неприхватљивог понашања, већ је реч о сензационализму који може да има тешке последице по малолетнике.

"Овакве фотографије, без обзира на чињеницу да су лица жртава затамњена на одговарајући начин, могу да донесу нове трауме жртвама будући да средина у којој живе свакако зна њихов идентитет", наводи се у саопштењу.

Министарство културе подсећа да домаћи новинарски кодекси, као и међународне препоруке, изричито налажу медијима и новинарима пажљиво поступање у извештавању о малолетницима.

Неприкладни садржаји и приказивање жртве

Било је неколико случајева да је неприкладан садржај завршавао у јавности, односно у медијима у Србији. Тако се псовка нашла у ДВД издању једног цртаног филма, а неприкладни речник у рекламама у часопису за девојчице.

Међутим, данашње објављивање фотографија злостављања малолетнице представља и објављивање идентитета жртве, чиме се крше сви етички, али и законски кодекси новинарства.

Недавно су у неким таблоидима објављене експлицитне сексуалне фотографије са приватног снимка особе која за то није дала пристанак, због чега је протестовао НУНС.

У Ваљеву је група основаца изазвала тучу, коју је снимила мобилним телефоном. Туча је постављена на Интернет, а затим је приказана на ваљевској локалној телевизији.

То је показало да у Србији ни медији нису сигурни где је граница објективне потребе информисања јавности, а где почиње злоупотреба, или то раде намерно.

Појавом савремених технологија, попут мобилних телефона и Интернета, ширење било каквих садржаја у дигиталном формату је крајње олакшано, па се разна малтретирања или сексуална злостављања малолетника и међу малолетницима налазе на њиховим мобилним телефонима, шире међу популацијом и стављају на Интернет.

Показало се, међутим, да су и одрасли ти који те садржаје гледају и шаљу путем мобилних телефона или Интернета својим познаницима, а повремено такви снимци заврше у јавности. У пракси у Србији још не постоји механизам да се снимљени малолетници заштите од злостављања или злоупотребе тог типа.

Стручњаци сматрају да је законска регулатива у области дечјих права прилично добра, али је проблем у томе што се закони не примењују јер не постоји систем ефикасних институција које би их спровеле у праксу.

Француска: Деца снимила силовање

Француска полиција оптужила је двојицу дечака од 11 и 12 година да су силовали 10-годишњу сестру једног од њих и да су те сцене снимили на мобилни телефон, приказујући их у школи у Ивлину, богатом париском предграђу, коју све троје похађају.

Како пише француска штампа позивајући се на изворе блиске истражним органима, млађи дечак позвао је својој кући старијег друга, који је дошао са млађом сестром. Њих троје одгледало је порнографски филм и дошло на идеју да и сами уз помоћ млађе сестре изведу сцене из филма.

Исти извор наводи да су двојица дечака, ученици шестог разреда основне школе Монфор-л'Амори у Ивлину, снимила читав догађај и касније га читавих недељу дана приказивала у школи.

Регионална полицијска јединица задужена за превенцију деликвенције код младих, након открића шокантних снимака на мобилном телефону, "врло лако је дошла и до аутора тих снимака".

Дечаци, који обојица потичу из добростојећих породица, у уторак су стављени у притвор и изведени пред истражног судију, да би затим били "до даљњег смештени у старатељске породице".

Двојица дечака мораће да оду и на психолошку процену, а затим ће бити изведени пред суд за млађе малолетнике. Судија, међутим, неће моћи да им одреди никакву судску казну јер су млађи од 13 година и на њих се не односе казнене мере, већ само казне васпитног карактера.

Париска штампа наводи да према првим истрагама, двојица дечака долазе из добростојећих породица "у којима нису били препуштени сами себи".

Коментара: 0


# фотографија школе мобилни телефон Вечерње новости
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима