Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Завештање органа за Алексинчане лака одлука

rss

29.06.2015. РТС

Национална кампања Министарства здравља, коју РТС подржава, допринела је одлуци многих да за живота добију донорске картице. Недавно су се акцији прикључили и Алексинчани, а тачних података о броју људи који су на југу Србије завештали органе, нема.

Завештање органа за Алексинчане лака одлука

Добровљни давоци крви из Алексинца, чланови удружења "Хумано срце", недавно су добили донорске картице. Кажу да нису дуго размишљали да ли да дају сагласност за донирање органа, јер се хуманитарним радом баве годинама.

"Нека наши органи продуже да живе са људима којима је најпотребније", каже Миодраг Војиновић из Алексинца.

Драган Јовановић, из села Грејача код Алексинца, истиче да добровољни даваоци крви најбоље знају шта значи помоћи другима који су у невољи. "Нека акција Алексинчана буде путоказ другим општинама да ова државна акција успе", истиче Миодраг.

Нефролог Видојко Ђорђевић из Ниша, иако је у пензији, наставља промоцију завештања органа на југу Србије. Из дуге лекарске каријере сећа се првог разговора са породицом која се двоумила да ли да донира органе члана који је доживео мождану смрт.

"Било је јако тешко, и њима и мени, а посебно мени и мојим сарадницима који смо морали да разговарамо са породицом. На крају, када је породица донела позитивну одлуку, свима је било лакше. Данас су ти људи срећни јер знају да су тада спасили два живота", каже Ђорђевић.

У суседној Бугарској, у којој трансплантацију бубрега чека око 800 људи, неопходна је сагласност за узимање органа са особе која доживи мождану смрт. Међутим, пристанак не може да да супружник, већ само крвни сродници.

"Људи морају да схвате да је донирање живота болесном човеку један хуман чин. Промена свести, без помоћи медија, свакодневне приче и промене у васпитању деце није могуће, јер је ово, ипак, источна Европа", наводи начелник Клинике за трансплантацију ВМА у Софији проф. др Никола Владов.

Српски држављани који су трансплантирани, од ВМА у Софији могу да добију посебне картице које им омогућавају, да уколико путују кроз Бугарску, а не осећају се добро, добију лекарску помоћ.

Драгана Сотировски


# Драган Јовановић Лера Миодраг Војиновић Хумано срце Драгана Сотировски донирање органа Видојко Ђорђевић Драган Јовановић донаторска картица
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима