Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Запосленим породиљама најмање минималац

rss

05.06.2021. Југмедиа

Влада Србије усвојила је предлог измена Закона о финансијској подршци породици са децом, а према том предлогу накнада зараде за породиље не може бити мања од износа минималне зараде, наводи се у саопштењу Владе.

Фото: архива

Најважнија измена односи се на одредбу по којој пун месечни износ накнаде зараде породиља, односно плате за време породиљског одсуства, не може бити мањи од минималне зараде утврђене на дан почетка остваривања тог права“, саопштено је након седнице Владе, пише Н1.

Према новом законском решењу, породиље више не могу примати накнаду мању од „минималца“ који је био утврђен пре почетка породиљског одсуства, наводи се у саопштењу.

Свака запослена жена за време породиљског одсуства, које траје од дана његовог отпочињања, 28 дана пре термина за порођај до три месеца живота детета, оствариваће накнаду зараде у висини минималне зараде утврђене на дан отпчињања одсуства.

Остале накнаде по основу рођења, неге детета и посебне неге детета, може остварити и мајка која је у периоду од 18 месеци пре рођења детета била пољопривредни осигураник.

Унапређена је и подршка родитељима који имају болесно дете, па је тако брисана одредба којом није било могуће истовремено коришћење права на накнаду зараде за време одсуства са рада ради посебне неге детета и додатка за помоћ и негу које дете има по основу инвалидитета, кажу из Владе.

Сада родитељи ова права могу користити истовремено, односно кумулативно.

Од 1. јануара 2022. године запослене жене, жене које самостално обављају делатност или су ангажоване по основу флексибилних облика рада, а остварују приходе који су већи од три просечне зараде у Србији, моћи ће да остваре накнаду зараде и остале накнаде у висини до пет просечних зарада на дан отпочињања одсуства.

Извор

Коментара: 0


# порођај Влада Србије породица
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима