Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Вечерас промоција књиге генерала Живка Г. Павловића

rss

10.12.2019.

Вечерас у сали Дома омладине одржаће се промоција књиге „Студија о балканским ратовима” генерала Живка Г. Павловића. О књизи говоре Бранислав Аночић, пуковник и Ратко Вукелић, професор.

Вечерас промоција књиге генерала Живка Г. Павловића

Књига је један од ретких историјских извора када је реч о Балканским ратовима, до пре неколико година, недоступна широј па и стручној јавности. Њен аутор је војном стручношћу и низом научних и публицистичких радова о биткама српске војске у Балканским ратовима постао члан Краљевске академије наука.

Живко Павловић био је високи официр српске војске, дивизијски генерал југословенске војске, професор, управник Војне академије, војни писац и академик. Пред Први балкански рат изабран је међу четворицом најближих Путникових сарадника и тада је постао шеф одсека за израду наређења у оперативном одељењу Врховне команде а после окончања службовања на том положају, био је у делегацији која је закључивала мир у Лондону. Учествовао је у опсади Скадра, када је унапређен у генералштабног пуковника, а касније је учествовао и у Брегалничкој бици. Након ове победе војвода Путник је ургирао да се на његов предлог ванредно унапреди у чин генерала али је он то одбио. Своје учешће у ратовима искористио је као основу за писање бројних студија међу којима су и ове објављене под једним именом а у сарадњи Удружења резерних војних старешина и Библиотеке "Димитрије Туцовић".

Уторак, 10. децембар 2019. у 18:00 сати. Сала Дома омладине, Дом културе Алексинац.


# Центар за културу и уметност књига
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима