Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Večeras promocija knjige generala Živka G. Pavlovića

rss

10.12.2019.

Večeras u sali Doma omladine održaće se promocija knjige „Studija o balkanskim ratovima” generala Živka G. Pavlovića. O knjizi govore Branislav Anočić, pukovnik i Ratko Vukelić, profesor.

Večeras promocija knjige generala Živka G. Pavlovića

Knjiga je jedan od retkih istorijskih izvora kada je reč o Balkanskim ratovima, do pre nekoliko godina, nedostupna široj pa i stručnoj javnosti. Njen autor je vojnom stručnošću i nizom naučnih i publicističkih radova o bitkama srpske vojske u Balkanskim ratovima postao član Kraljevske akademije nauka.

Živko Pavlović bio je visoki oficir srpske vojske, divizijski general jugoslovenske vojske, profesor, upravnik Vojne akademije, vojni pisac i akademik. Pred Prvi balkanski rat izabran je među četvoricom najbližih Putnikovih saradnika i tada je postao šef odseka za izradu naređenja u operativnom odeljenju Vrhovne komande a posle okončanja službovanja na tom položaju, bio je u delegaciji koja je zaključivala mir u Londonu. Učestvovao je u opsadi Skadra, kada je unapređen u generalštabnog pukovnika, a kasnije je učestvovao i u Bregalničkoj bici. Nakon ove pobede vojvoda Putnik je urgirao da se na njegov predlog vanredno unapredi u čin generala ali je on to odbio. Svoje učešće u ratovima iskoristio je kao osnovu za pisanje brojnih studija među kojima su i ove objavljene pod jednim imenom a u saradnji Udruženja rezernih vojnih starešina i Biblioteke "Dimitrije Tucović".

Utorak, 10. decembar 2019. u 18:00 sati. Sala Doma omladine, Dom kulture Aleksinac.

Komentara: 0


# Centar za kulturu i umetnost knjiga
@cekulaleksinac @ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima