Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Промоција књиге: "Паметна књига о школском позоришту"

rss

11.03.2014. Аница Павловић

07.03.2014. године у сали библиотеке "Вук Каражић" одржана је промоција књиге "Паметна књига о школском позоришту" групе аутора: писац за децу Роберт Такарич, пасионирани истраживач и успешни писац књижевности за децу, др Милутин Ђуричковић, професор Високе школе струковних студија за васпитаче у Алексинцу и Аница Павловић, васпитачица - специјалиста за драмско васпитање деце.

Промоција књиге: "Паметна књига о школском позоришту"

Издавач: Центар за културу и уметност

Рецензент књиге проф.др Даница Радуновић Столић о књизи је рекла:

"На популаран и једноставан начин, кроз причу и дијалоге, аутори најмлађима приближавају тајне и лепоту позоришта, упознајући их при том са најосновнијим појмовима, детаљима и финесама драме и драмске уметности уопште"

Мишљење о књизи написао је истакнути професор емиритус Факултета драмских уметности Светозар Рапајић:

"Ова књига сачињена је као дневник настајања једне фиктивне школске позоришне представе и кроз дескриптивне и драматизоване епизоде описује постепеност процеса стварања представе кроз континуиране фазе, од прве идеје и поделе задатака до коначног извођења и изласка пред публику. Основни квалитет ове књиге је у томе што она на ненаметљив, једноставан и хумором прожет начин, лишен дидактичког наметања, уводи потенцијалне ствараоце школских представа, васпитаче и учитеље у најосновније појмове позоришне уметности и у континуитет појединих фаза дечјег позоришног стварања. Све то представљено је кроз игру, која као и свака игра мора да пружа задовољство, али и мора да има своја правила, унутар којих постоји могућност слободне надградње, игра која има своју обавезност, али има и слободу, игра која је колективна, али унутар тога и индивидуална.

Зато сматрам да је ова књига корисна као педагошко средство, која ће омогућити студентима и будућим корисницима да сазнања стечена у њој у практичном раду примењује не као попис обавезних рецепата, него и у сопственим варијантама, прилагођеним узрасту, саставу дечјег колектива, средини и сопственом сензибилитету."

Промоција је одржана пред бројном публиком, коју су чинили професори Високе струковне школе за образовање васпитача, студенти, учитељи, писци,  ученици радионице "Српски лако" Маје Радоман и остали заљубљеници у писану реч.

 


# Центар за културу и уметност школе књига
@cekulaleksinac @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима