Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Установама које брину о деци са сметњама у развоју потребна већа подршка

rss

15.09.2015. Јужна Србија Инфо

У оквиру пројекта „СуперБус“, који заједно спроводе Фондација СОС Дечија села Србија и компанија Вип мобиле, одржана је трибина на тему „Значај установа које раде са децом са сметњама у развоју“.

Установама које брину о деци са сметњама у развоју потребна већа подршка

Циљ трибине је био да се истакне неопходност континуираног финансирања специјалних школа и дневних боравака за рад са децом са сметњама у развоју, као и да се скрене пажња јавности на потребу присније сарадње између надлежних државних институција, социјалних центара и невладиног сектора на решавању овог значајног питања. 

Трибини су присуствовали представници општине Алексинац, стручњаци из Дома здравља, као и представници Дневног боравка за децу и младе са сметњама у развоју. Такође, активни учесници трибине били су представници школе „Смех и суза”, Центра за социјални рад, представници удружења „Стваран свет” и едукатори „СуперБус“ тима.

Овом приликом представници Дневног боравка за децу са сметњама у развоју захвалили су се „СуперБус“ тиму на радионицама и активностима које спроводе са децом сваког месеца, а које су једине активности које њихови корисници добијају ван редовног програма и бриге запослених о њима. Ово је тренутно једини пројекат који својим преданим радом жели да скрене пажњу, мотивише и охрабри локалну заједницу и ширу јавност да не забораве на једну од најрањивијих група у друштву.

Због недостатка новчаних средстава Дневни боравак је у сталној борби како би наставио свој рад. Локална самоуправа је одвојила део средстава за функционисање ове установе, али је даља реализација онемогућена мерама штедње и смањивањем обима јавног сектора.

Изменама Закона о буџетском систему из 2013. године, забрањено је запошљавање нових радника у наредне две године, а број привремено ангажованих сарадника у инситуцијама које се финансирају из буџета је ограничен на 10 одсто од укупног броја запослених.

Директне последице овог законског ограничења условиле су ситуацију у којој центри за социјални рад, почевши од 1. јануара 2013. године, не могу да продуже уговоре одређеном броју сарадника и наставе са пружањем услуга, чак и уколико су средства у локалном буџету одобрена.

Како би центри за социјални рад у сарадњи са локалним самоуправама дошли до заједничког решења између актуелне реформе јавног сектора и усклађивања са потребама и правима корисника услуга социјалне заштите и њихових породица, неопходна је шира и снажнија подршка надлежних институција, међу којима су Министарства рада, запошљавања, борачких и социјалних питања, Министарства државне управе и локалне самоуправе и Министарства финансија.

Такође, осим континуираног финансирања поменутих институција, као кључни закључци трбине издвојени су и сигурност у раду са децом, разноврсност садржаја, укључивање већег броја невладиних организација и конкретнија подршка локалне заједнице.

Пројекат „СуперБус“, наставља свој рад у Алексинцу, као и у 9 других градова широм Србије до децембра 2015. године. Уз подршку компаније Вип мобиле, тим ,,Супер Бус’’ свакодневно ради на анимирању јавности и подстицању позитивних промена у локалној заједници, као што су партнерства, али и умрежавање институција и организација које брину о деци.

Желимо да истакнемо да смо данас од директора школе ''Смех и суза'' Негована Недељковића, добили захвалницу за наш целокупан рад са децом.


# Центар за социјални рад школе Смех и суза ОШ СуперБус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима