Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Успела промоција ново основаног КУД “Опанак“ у Лужану

rss

03.10.2016. текст и фото: Томислав Брзаковић

У сали Дома културе у Лужану, први јавни наступ, пред својом публиком, имали чланови КУД „ОПАНАК“, „петлићи“, старости од 5 до 15 година. На њиховој промоцији, учествовало је и КУД „БИСЕР“ из Дражевца.

Успела промоција ново основаног КУД “Опанак“ у Лужану

Међу насељима у алексиначком Поморављу је и Лужане са 220 домаћинстава и око 900 становника. Село има четвороразредну Основну школу и 50 ђака. За време ускршњих празника у Лужану је организован Турнир у малом фудбалу, који због кише није одржан. Али је зато у Дому културе, одржан културно забавни програм, на коме је КУД „Дејан Јовановић - Деша“ из Тешице, својим наступом засенило публику. То је био повод да неколико родитеља, у циљу очувања традиције, неговању народне баштине, као и самих народних игара, покрену иницијативу за оснивање КУД-а. Ово тим пре што имају млади нараштај дечака и девојчица, старости од 5 до 15 година.

За почетак у још неименованом и неоснованом КУД, пријавило се десет девојчица и дечака. Прве кораке у извођењу сплетова народних игара, показао им је Предраг Раденковић, кореограф из једног села у окружењу. Вест да ће у Лужану бити основано КУД, међу мештанима, прохујала је као вихор. Убрзо су почели да се јављају родитељи који имају децу тог узраста, да се и они учлане.

ОСНИВАЧКА СКУПШТИНА

Пошто је број пријављених дечака и девојчица, старости од 5 до 15 година, достигао до броја 25, то су се стекли сви услови, да се оснује Културно уметничко друштво, и добије назив по коме би било препознатљиво у окружењу. Међутим, није проблем у оснивању, већ ко ће да брине о раду КУД. Обавезе које стоје пред њим нису ни лаке ни једноставне. Спремност о бризи изразили су углавном млади Лужанчани. Имајући у виду да су све припреме, обављене ваљано 27.јула 2016. У Дому културе одржана је оснивачка Скупштина.

Одзив је био изнад очекивања. У току Скупштине једногласно су усвојени оснивачки акти као и Статут друштва. Изабран је и Управни одбор од 7 чланова, који чине: Никола Милијић (председник), Милош Цакић, Драгана Алексић, Миљана Цветковић, Душица Милетић, Бранко Поповић и Мила Пејковић (чланови). После избора руководства, са нестрпљењем су сви очекивали, име КУД-а, које ће бити препознатљиво у окружењу.

Када је новоизабрани председник Никола Милијић, рекао да ће се звати „Опанак“, у сали се проломио френетичан аплауз одушевљења. Овај назив има двоструко значење. Некада у давна времена, опанак од коже свиње или краве, био је једина обућа. И аутор ове приче као дечак, почетком четрдесетих година прошлог века је носио свињске опанке. Данас нико више не носи опанке, али се зато ни једно КУД не може замислити без опанака, као основног риквизита у сплетовима народних игара.

Под овим именом је крајем августа КУД и званично регистровано у Центру за Културу СО Алексинац.

ПРОМОЦИЈА

Од оснивања КУД „Опанак“, чланови старости од 5 до 15 година, „петлићи“ су једном недељно долазили на пробе. Под будним оком кореографа, Предрага Раденковића, учили прве кораке у извођењу сплетова народних игара. Време је пролазило а они су мало по мало из дана у дан овладавали техником играња. Шта су и колико научили, показали су ових дана на Промоцији у Дому културе својим мештанима. Да би програм био богатији и садржајнији, њима су се прикључили чланови КУД „Бисер“ из Дражевца, које је основано 2014.

Пре првог наступа „Петлића“, сваком од њих је пред публиком званично уручена чланска карта КУД „Опанак“. А затим је Катарина Миладиновић, конферасије, најавила да ће управо они отворити програм вечери сплетом „Србија“. Могу рећи не као аутор приче, него сведок догађаја да су деца надмашила себе. У почетку су им по мало клецала колена, јер први пут јавно наступају. Након неколико корака лево десно, заиграли су као професионалци и одушевили публику. И чланови КУД „Бисер“ из Дражевца, сплетовима (Лесковца, Понишавља и Чобанских игара), награђени су великим аплаузом.

Публици се изворним народним песмама (Жубор вода жуборила и Македонско девојче), представила њихова суграђанка Марина и Дражевчанин Душан песмом (Ој ружо румена) Програм су започели сплетом““Србија“ и завршили, сплетовима игара из „Србије“, чланови КУД “Опанак“, уз буран аплауз и овације публике.

По завршетку програма, председник КУД „Опанак“, Никола Милијић ми је између осталог рекао:

- Бити председник у новооснованом КУД, које је у повоју и тек треба да стаса, је велика одговорност. Ја сам од првог дана, када су почели да се окупљају и долазе на пробе, када год ми је то време дозволило долазио да их пратим. Није се никада десило да је неко дете изостало. Сви су били на окупу. То ми је улило поверење да ће кроз неколико година, стасати у добре и активне чланове КУД и да ће и на већим манифестацијама, достојно репрезентовати и наше село и КУД - рекао је Милијић.


# Дражевац Лужане управни одбор традиција Бранко Поповић СО Алексинац Опанак КУД Предраг Раденковић Катарина Миладиновић Никола Милијић Бисер КУД
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима