Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Uspela promocija novo osnovanog KUD “Opanak“ u Lužanu

rss

03.10.2016. tekst i foto: Tomislav Brzaković

U sali Doma kulture u Lužanu, prvi javni nastup, pred svojom publikom, imali članovi KUD „OPANAK“, „petlići“, starosti od 5 do 15 godina. Na njihovoj promociji, učestvovalo je i KUD „BISER“ iz Draževca.

Uspela promocija novo osnovanog KUD “Opanak“ u Lužanu

Među naseljima u aleksinačkom Pomoravlju je i Lužane sa 220 domaćinstava i oko 900 stanovnika. Selo ima četvororazrednu Osnovnu školu i 50 đaka. Za vreme uskršnjih praznika u Lužanu je organizovan Turnir u malom fudbalu, koji zbog kiše nije održan. Ali je zato u Domu kulture, održan kulturno zabavni program, na kome je KUD „Dejan Jovanović - Deša“ iz Tešice, svojim nastupom zasenilo publiku. To je bio povod da nekoliko roditelja, u cilju očuvanja tradicije, negovanju narodne baštine, kao i samih narodnih igara, pokrenu inicijativu za osnivanje KUD-a. Ovo tim pre što imaju mladi naraštaj dečaka i devojčica, starosti od 5 do 15 godina.

Za početak u još neimenovanom i neosnovanom KUD, prijavilo se deset devojčica i dečaka. Prve korake u izvođenju spletova narodnih igara, pokazao im je Predrag Radenković, koreograf iz jednog sela u okruženju. Vest da će u Lužanu biti osnovano KUD, među meštanima, prohujala je kao vihor. Ubrzo su počeli da se javljaju roditelji koji imaju decu tog uzrasta, da se i oni učlane.

OSNIVAČKA SKUPŠTINA

Pošto je broj prijavljenih dečaka i devojčica, starosti od 5 do 15 godina, dostigao do broja 25, to su se stekli svi uslovi, da se osnuje Kulturno umetničko društvo, i dobije naziv po kome bi bilo prepoznatljivo u okruženju. Međutim, nije problem u osnivanju, već ko će da brine o radu KUD. Obaveze koje stoje pred njim nisu ni lake ni jednostavne. Spremnost o brizi izrazili su uglavnom mladi Lužančani. Imajući u vidu da su sve pripreme, obavljene valjano 27.jula 2016. U Domu kulture održana je osnivačka Skupština.

Odziv je bio iznad očekivanja. U toku Skupštine jednoglasno su usvojeni osnivački akti kao i Statut društva. Izabran je i Upravni odbor od 7 članova, koji čine: Nikola Milijić (predsednik), Miloš Cakić, Dragana Aleksić, Miljana Cvetković, Dušica Miletić, Branko Popović i Mila Pejković (članovi). Posle izbora rukovodstva, sa nestrpljenjem su svi očekivali, ime KUD-a, koje će biti prepoznatljivo u okruženju.

Kada je novoizabrani predsednik Nikola Milijić, rekao da će se zvati „Opanak“, u sali se prolomio frenetičan aplauz oduševljenja. Ovaj naziv ima dvostruko značenje. Nekada u davna vremena, opanak od kože svinje ili krave, bio je jedina obuća. I autor ove priče kao dečak, početkom četrdesetih godina prošlog veka je nosio svinjske opanke. Danas niko više ne nosi opanke, ali se zato ni jedno KUD ne može zamisliti bez opanaka, kao osnovnog rikvizita u spletovima narodnih igara.

Pod ovim imenom je krajem avgusta KUD i zvanično registrovano u Centru za Kulturu SO Aleksinac.

PROMOCIJA

Od osnivanja KUD „Opanak“, članovi starosti od 5 do 15 godina, „petlići“ su jednom nedeljno dolazili na probe. Pod budnim okom koreografa, Predraga Radenkovića, učili prve korake u izvođenju spletova narodnih igara. Vreme je prolazilo a oni su malo po malo iz dana u dan ovladavali tehnikom igranja. Šta su i koliko naučili, pokazali su ovih dana na Promociji u Domu kulture svojim meštanima. Da bi program bio bogatiji i sadržajniji, njima su se priključili članovi KUD „Biser“ iz Draževca, koje je osnovano 2014.

Pre prvog nastupa „Petlića“, svakom od njih je pred publikom zvanično uručena članska karta KUD „Opanak“. A zatim je Katarina Miladinović, konferasije, najavila da će upravo oni otvoriti program večeri spletom „Srbija“. Mogu reći ne kao autor priče, nego svedok događaja da su deca nadmašila sebe. U početku su im po malo klecala kolena, jer prvi put javno nastupaju. Nakon nekoliko koraka levo desno, zaigrali su kao profesionalci i oduševili publiku. I članovi KUD „Biser“ iz Draževca, spletovima (Leskovca, Ponišavlja i Čobanskih igara), nagrađeni su velikim aplauzom.

Publici se izvornim narodnim pesmama (Žubor voda žuborila i Makedonsko devojče), predstavila njihova sugrađanka Marina i Draževčanin Dušan pesmom (Oj ružo rumena) Program su započeli spletom““Srbija“ i završili, spletovima igara iz „Srbije“, članovi KUD “Opanak“, uz buran aplauz i ovacije publike.

Po završetku programa, predsednik KUD „Opanak“, Nikola Milijić mi je između ostalog rekao:

- Biti predsednik u novoosnovanom KUD, koje je u povoju i tek treba da stasa, je velika odgovornost. Ja sam od prvog dana, kada su počeli da se okupljaju i dolaze na probe, kada god mi je to vreme dozvolilo dolazio da ih pratim. Nije se nikada desilo da je neko dete izostalo. Svi su bili na okupu. To mi je ulilo poverenje da će kroz nekoliko godina, stasati u dobre i aktivne članove KUD i da će i na većim manifestacijama, dostojno reprezentovati i naše selo i KUD - rekao je Milijić.


# Draževac Lužane upravni odbor tradicija Branko Popović SO Aleksinac Opanak KUD Predrag Radenković Katarina Miladinović Nikola Milijić Biser KUD
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima