Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Удружење "Радиност" из Алексинца више од деценије ради на очувању старих заната

rss

10.01.2020. Јужне вести

Племенита мисија удружења "Радиност" је чување традиционалних умећа попут шивења, везења, хеклања и плетења, а уз рад чланови умеју да запевају и понеку народну песму.

Фото: архива

Судећи по нескривеном ентузијазму, претежно жена из алексиначког краја, стари занати ће се још дуго неговати. Наиме, у удружењу “Радиност“ се труде да нове генерације чувају на темељима својих предака. Због тога се као рукотворине могу наћи и хеклани купаћи костими или хаљине са извезеним етно мотивима.

Удружење је основано 2005. на иницијативу наших грађана који су се бавили културним стваралаштвом. Наше жене и даље имају те лепе везове и нису заборавиле да везу и хеклају. Да не би одумрла та наша традиција, оне су основале удружње - говори Живица Видановић која председава удружењем.

Занате су, како кажу, сви учили од својих предака или на окупљањима једни од других. Управо то дружење у удружењу и међусобна размена знања за њих представља највећу поенту.

За Алексинац кажу да нема својствене и аутентичне везове нити народну ношњу јер су се у њему мешали различити утицаји. Управо је то, према мишљењу многих и велика предност Алексинца. Мешавина стилова у фолклору заправо је нешто што наизглед неаутентичан Алексинац чини веома посебним.

Осим хеклања и везова, поједине чланице удружења посебним бојама израђују цртеже на флашама. Удружење у Алексинцу има и изложбени и продајни салон, па њихове рукотворине могу да се купе на сајмовима, али и у просторијама удружења.

У нашем удружењу готово све чланице знају све занате јер науче једна од друге. Што се тиче младих људи у удружењу имамо и цуру која има 25 година. Ми смо такође усресредили на спајање младости и традиције, па смо се досетили да организујемо и модне ревије - каже Живица.

О томе како изгледа када се традиција споји са модерним тенденцијама, али и како се чува од одумирања, погледајте у репортажи.

Аутор: Никола Марковић / Извор: Јужне вести


# Живица Видановић Удружење Радиност
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима