Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Udruženje "Radinost" iz Aleksinca više od decenije radi na očuvanju starih zanata

rss

10.01.2020. Južne vesti

Plemenita misija udruženja "Radinost" je čuvanje tradicionalnih umeća poput šivenja, vezenja, heklanja i pletenja, a uz rad članovi umeju da zapevaju i poneku narodnu pesmu.

Foto: arhiva

Sudeći po neskrivenom entuzijazmu, pretežno žena iz aleksinačkog kraja, stari zanati će se još dugo negovati. Naime, u udruženju “Radinost“ se trude da nove generacije čuvaju na temeljima svojih predaka. Zbog toga se kao rukotvorine mogu naći i heklani kupaći kostimi ili haljine sa izvezenim etno motivima.

Udruženje je osnovano 2005. na inicijativu naših građana koji su se bavili kulturnim stvaralaštvom. Naše žene i dalje imaju te lepe vezove i nisu zaboravile da vezu i heklaju. Da ne bi odumrla ta naša tradicija, one su osnovale udružnje - govori Živica Vidanović koja predsedava udruženjem.

Zanate su, kako kažu, svi učili od svojih predaka ili na okupljanjima jedni od drugih. Upravo to druženje u udruženju i međusobna razmena znanja za njih predstavlja najveću poentu.

Za Aleksinac kažu da nema svojstvene i autentične vezove niti narodnu nošnju jer su se u njemu mešali različiti uticaji. Upravo je to, prema mišljenju mnogih i velika prednost Aleksinca. Mešavina stilova u folkloru zapravo je nešto što naizgled neautentičan Aleksinac čini veoma posebnim.

Osim heklanja i vezova, pojedine članice udruženja posebnim bojama izrađuju crteže na flašama. Udruženje u Aleksincu ima i izložbeni i prodajni salon, pa njihove rukotvorine mogu da se kupe na sajmovima, ali i u prostorijama udruženja.

U našem udruženju gotovo sve članice znaju sve zanate jer nauče jedna od druge. Što se tiče mladih ljudi u udruženju imamo i curu koja ima 25 godina. Mi smo takođe usresredili na spajanje mladosti i tradicije, pa smo se dosetili da organizujemo i modne revije - kaže Živica.

O tome kako izgleda kada se tradicija spoji sa modernim tendencijama, ali i kako se čuva od odumiranja, pogledajte u reportaži.

Autor: Nikola Marković / Izvor: Južne vesti

video...

Komentara: 0


# Živica Vidanović Udruženje Radinost
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima