Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У земљи Лужичких Срба

rss

29.10.2014.

Протеклих дана чланови Планинарског клуба ЖЕЛЕЗНИЧАР из Алексинца су боравили на простору који насељавају Лужички Срби. То је територија Немачке између Берлина, Дрездена и пољске границе, као и простор северне Чешке.

У земљи Лужичких Срба

Након дугог путовања, први дужи предах је био у чешком граду Храдец Кралове, познатом по производњи клавира (Petrof), по раскошној катедрали Св Духа и као средиште чешких протестаната.

Наредна пауза за одмор а и први успон био је замак Троски, који је саграђен на брду, недалеко од главне магистрале Источне Бохемије. Наставак пута, водио је планинаре до подножја Лужичких планина, одакле је организован успон на Луж, највишу коту ових планина, које се налазе на граници Чешке и Немачке.

Након ноћења, одморни и добро расположени планинари су савладали успон до Правичке бране, изузетно атрактивног планинарског и туристичког локалитета, где се природа поиграла стенама и створила дивну прераст а стене од пешчара поређала у стубове.

Пут је планинаре даље водио кроз немачку територију насељену Лужичким Србима. Посећени су административно средиште Горње Лужице, град Будишин и село Крушчице у којем су најбоље очувани језик и култура лужичких Срба и где су они најбројније становништво. Током ових обилазака остварени су контакти са представницима овог, нама блиског народа и позив да и они посете наше крајеве.

У повратку, планинари су имали краће обиласке Дрездена, Прага и Брна.


# Железничар (план. др.)
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима