Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

U zemlji Lužičkih Srba

rss

29.10.2014.

Proteklih dana članovi Planinarskog kluba ŽELEZNIČAR iz Aleksinca su boravili na prostoru koji naseljavaju Lužički Srbi. To je teritorija Nemačke između Berlina, Drezdena i poljske granice, kao i prostor severne Češke.

U zemlji Lužičkih Srba

Nakon dugog putovanja, prvi duži predah je bio u češkom gradu Hradec Kralove, poznatom po proizvodnji klavira (Petrof), po raskošnoj katedrali Sv Duha i kao središte čeških protestanata.

Naredna pauza za odmor a i prvi uspon bio je zamak Troski, koji je sagrađen na brdu, nedaleko od glavne magistrale Istočne Bohemije. Nastavak puta, vodio je planinare do podnožja Lužičkih planina, odakle je organizovan uspon na Luž, najvišu kotu ovih planina, koje se nalaze na granici Češke i Nemačke.

Nakon noćenja, odmorni i dobro raspoloženi planinari su savladali uspon do Pravičke brane, izuzetno atraktivnog planinarskog i turističkog lokaliteta, gde se priroda poigrala stenama i stvorila divnu prerast a stene od peščara poređala u stubove.

Put je planinare dalje vodio kroz nemačku teritoriju naseljenu Lužičkim Srbima. Posećeni su administrativno središte Gornje Lužice, grad Budišin i selo Kruščice u kojem su najbolje očuvani jezik i kultura lužičkih Srba i gde su oni najbrojnije stanovništvo. Tokom ovih obilazaka ostvareni su kontakti sa predstavnicima ovog, nama bliskog naroda i poziv da i oni posete naše krajeve.

U povratku, planinari su imali kraće obilaske Drezdena, Praga i Brna.


# Železničar (plan. dr.)
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima