Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

У Тешици одржан први овогодишњи вашар-панађур "Видовдан"

rss

09.07.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Уместо три дана вашар до подне. Нема кафане под вејницима. Нема трубача, свирача и певача. Пијаца без крупне и ситне стоке. Зелена пијаца и бувљак пуни.

У Тешици одржан први овогодишњи вашар-панађур "Видовдан"

У Тешици, једном од највећих насеља у алексиначком Поморављу, сваке године одржава се по три вашара - панађура.

Први и некада највећи, не у околини, већ и Региону, па можда и шире је „Видовдан“, 28. јуна. Други је “Света Петка - Трнова“, 8. августа и трећи „Краљичин дан“ 8. септембра.

Међутим, од свих досадашњих вашара за „Видовдан“, овогодишњи ни из близа није подсећао на вашар. Буквално личио је на обичну пијацу, која се сваког петка одржава у Тешици. Вашар без рингишпила, зида смрти, смешних огледала, без кафана под вејницима, трубача и певача није вашар.

На сточној пијаци није било ни једно грло крупне и ситне стоке, осим две три козе, неколико јарића и јагањади. Једино је зелена пијаца, била прилично опскрбљена повртарским производима и бувљак.

Али и једни и други нису се овајдили, због слабе посећености. Колико мало људи је било говори и подтак да је једина кафана “Калинац“ која ради на вашаришту, била готово полупразна. Да је као некада било крупне и ситне стоке на претек, после сваке продаје и куповине, по обичају то се залије у кафани.

Али, то је само прошлост које се многи са сетом у души сећају тог времена. Међу њима је и ваш извештач, који је зашао у девету деценију живота, али се још увек није одрекао пера. Још увек прати и бележи догађаје у окружењу и своје читаоце на Алексинац. нету, обавештава готово до танчина.

И уместо да вашар - панађур траје као некада три дана, овогодишњи је био само до подне. Већ по подне није било живе душе на вашаришту, па случајни пролазници нису могли ни да предпоставе да је био вашар.

ВАШАР НЕКАДА

Када сам у предходном пасусу, рекао да је вашар некада траја три дана, не могу да се отмем утиску а да не кажем реч - две о том времену, у коме сам био непосредни учесник - сведок. Пошто је „Видовдан“, значајан историјски дан за Србију, у Тешици, једној од највећих насеља алексиначког Поморавља, сваке године се одржава вашар. Тешичани и сви житељи насеља у окружењу, живели су за тај дан. То је први вашар од почетка године не само у Поморављу, већ региону, па и шире.

По својој конфигурацији, Тешица се налази на таквом месту, да према њој гравитира више од тридесет села, са све четири стране света. Сви су са нестрпљењем очекивали тај дан. А како и не би када је вашар трјао пуна три дана и четврти до подне. Одржавао се на „оризишту“, по предању ту је за време Турака, сађен ориз - пиринач.

Припреме за овај вашар трајале су по неколико дана унапред. Ваљало је саградити вејнике од трске за неколико кафана, јер су долазили кафеџије и са стране. Монтирати велике и мале рингишпиле, зид смрти, смешна огледала, зоовртове и друге занимације за муштерије.

На простору од око 20 хиљада квадратних метара, знало је да се сјати толико народа, да нема где игла да падне. Прва два дана вашара куповала се и продавала крупна и ситна стока, које је било на претек (краве, волови, телад, коњи, ждребићи. овце, јагњад, свиње, и друге). Било је свега и свачега за свачији укус, народски речено „од игле до локомотиве“. Ни један вашар није могао да прође без „чичино“(рулет), који је ојадио многе људе. Хтели су да окушају срећу, па су кући одлазили празних џепова. А шта су тамо доживљавали то само Бог зна.

У кафанама је нон - стоп трештала плех музика - трубачи, свирачи, певаљке и певачи. Пиво се точило у криглама из бурад, а на ражњевима се вртели прасићи, јагњићи, јарићи а богами и по неко теле. Наравно, да су специјалитети са роштиља(пљескавице, кременадле, ражњићи, вешалице, ћебапи, џигерица у скрами, кобасице, пилећи карабатаци) припремани на скари, без које неможе да прође ништа.

ДАН МЛАДИХ

Трећи дан вашара за „Видовдан“, био је за младе. Долазило је по неколико стотина, момака и девојака, са свих страна из окружења. Склапала су се нова познанства, дружења, било је и заљубљивања, па су провадаџије имале пуне руке посла. Тако је то трајало до почетка индустријализације наше земље. Млади су одлазили у град, запошљавали се женили удавали, градили куће, добијали станове а село запостављали. Више им није био интересантан вашар или нека друга светковина на селу. То је и основни разлог што су вашари из године у годину све мање и мање посећени. Нема више тих момака и девојака. Народ се проредио јер нам је наталитет у великом опадању. Сеоска домаћинства више нису у могућности да чувају стоку за продају, него по неко свињче или говече за своју душу. А и такви по селима, могу се на прсте избројати.

И умало да заборавим. Требало је то рећи раније, али може и на крају приче. Рекао сам да је раније било рингишпила за одрасле и децу, зида смрти, смешних огледала, зоовртова и друге занимације. У ред се чекало за све. Свакако да их је највише било за рингишпил, да мало лете кроз ваздух. Посебно се дуго чекало у ред за Зид смрти. И млади и стари, тискали су се да виде вратоломије, од којих вам се коса диже на глави, које на моторима изводе само храбри људи.


# Тешица вашар Видовдан Томислав Брзаковић Света Петка
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима