Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Треће место на међународном такмичењу из експерименталне физике за алексиначког гимназијалца

rss

24.12.2014. Радио Алексинац, Алексинац.Нет

Протеклог викенда у Македонији, тачније у Ђевђелији, по први пут је одржано Међународно такмичење из експерименталне физике.
Такмичење које носи назив „Дан капацитивности“ организовали су Удружење физичара Струмице и Удружење физичара Софије.

Треће место на међународном такмичењу из експерименталне физике за алексиначког гимназијалца

Међу учесницима је био и ученик трећег разреда Алексиначке гимназије Вељко Ђорђевић, који је у конкуренцији својих вршњака из Србије, Бугарске и Македоније освојио треће место.

Вељко, за радио Алексинац, каже да природне науке, поред физике ту су и математика и информатика, воли од самог почетка свог школовања, па му је било драго када је добио прилику да провери своје знање из ове егзактне науке и покаже у којој мери се наш школски систем може искористи у конкретним ситуацијама.

- Ја већ дуги низ година показујем интересовање за предмете као што су физика, математика, информатика, тако да ми свако ново искуство пуно значи. Чини ми се да смо по знању на доста вишем нивоу, поготову после ових наших припрема. Не могу да говорим о општем школовању, већ само о овим такмичењима, али могу да кажем да смо доста озбиљније приступили изазову.

Иако су, каже, припреме биле кратке, сваком проблему се приступало озбиљно и темељно, па ни резултати нису изостали. Посебно му је драго што је задати проблем, баш како се и очекивало од оних најбољих и најталентнованијих на такмичењу, решио тежим, теоријским путем.

- Имали смо врло кратке припреме са професорима, али су оне биле ефикасне, и без обзира на то што су организатори од такмичара захтевали много мање знања из те области, ми смо решавали доста сложеније проблеме, који су утицали на развој наше мисли и касније решавање неких других проблема. Оно што ми се иначе допада код овог такмичења је то што допушта ученику могућност да један исти задатак реши на различите начине. Иако је то експериментално такмичење, ја сам успео да оправдам очекивања организатора, а то је било да ученици трећег и четвртог разреда задати проблем не реше експериментално, коришћењем унимера и повезивањем одговарајућих физичких величина, него на један теоријски и потпуно логичан начин. Најзаслужнији за овај мој успех су професор Братислав Симић, иначе мој разредни, и професор Славољуб Радуловић.

Овог талентованог и надасве вредног гимназијалца одмах након свођења полугодишњих оцена и новогодишњих празника очекују припреме за Трећи симпозијум физичара, на коме брани прошлогодишње прво место међу средњошколцима. То му је, додаје, врло важно, јер ученици своје радове излажу пред еминентним стручњацима и професорима факултета.

- Моје следеће ангажовање биће на Трећем симпозијуму из физике, који се одржава у Алексинцу. Прошле године сам такође учествовао и освојио сам прву награду, тако да већ сада знам шта може да ме очекује и надам се да ћу и ове године остварити успех. Обично ту буде јака конкуренција, а од учесника се очекује изучавање одговарајуће физичке величине коју излажемо пред великим бројем стручњака, професора, доктора наука, магистара, па то треба добро спремити. Прошле године је, поред ученика из Србије, била јака конкуренција и из Македоније и Бугарске, а имали смо и госте из Хрватске и Босне.

Шта ће му бити будуће занимање још увек није одлучио, мада ће оно највероватније бити најуже повезано са природним наукама. Док за то не дође време, Вељко је посвећен својим свакодневним обавезама у школи, дружењу са пријатељима, који га, поносно истиче, увек подржавају у свему што ради, баш као и он њих.

 

Коментара: 0


# физика Радио Алексинац Вељко Ђорђевић Братислав Симић Славољуб Радуловић Македонија
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима