Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Рудари заражени вирусом, заштитне мере и опрема изостали

rss

17.04.2020. DW

У руднику „Соко“ најмање седморица рудара из Алексинца, Сокобање и Књажевца заражени су корона-вирусом. Како преноси Дојче веле, тамо су прекасно уведене мере.

Рудари заражени вирусом, заштитне мере и опрема изостали

У рудницима широм Србије нема ни основних хигијенских услова.

Рудник мрког угља „Соко“ између Сокобање и Књажевца престао је са радом због потврђених случајева корона-вируса међу рударима, потврђено је ексклузивно за ДW. „Рудник 'Соко' тренутно ради само на одржавању јамских објеката, не ради на производњи“, каже Саша Огњановић, заменик шефа кризног штаба ЈП „Ресавица“, које управља рудником.

„Радници су послати у кућну изолацију. Први је био заражен радник из општине Књажевац, а после тога се појавило још случајева. Укупно седам рудара је заражено“, додаје Огњановић за Дојче веле.

Први случај у руднику „Соко“ потврђен је прошле недеље (9. април) након чега је по први пут смањен обим рада. Радници са територије општине Књажевац, који су радили у истој смени са зараженим, послати су на принудни годишњи одмор или приморани да искористе слободне дане, наводи се у закључку кризног штаба „Ресавице“. Рудник је затворен тек четири дана након првог потврђеног случаја.

Много људи, мали простор, лоша заштита

„Ресавица“ управља са девет рудника широм Србије. Кризни штаб овог јавног предузећа тврди да су прве мере заштите на раду услед епидемије уведене пар дана након проглашења ванредног стања. Међутим, извор ДW упућен у дешавања у руднику каже да су, упркос захтевима рудара, прве мере уведене тек две недеље касније:

„Рудари су захтевали да се редукује посао, да се смањи број људи и минимизира производња, али директор је, на основу упутстава добијених из кризног штаба, наредио да мора да се ради. Нико није добио адекватну заштитну опрему, нити заштиту на улазу у круг и зграду рудника, у свлачионице и купатила. Све је то каснило две недеље“, наводи извор ДW.

Рудник мрког угља „Соко“ запошљава око триста рудара који раде у јами. Током предаје смене више пута у току дана, у скученом простору свлачионица и купатила, мимоиђе се преко стотину рудара. Извор ДW објашњава да ове просторије деценијама уназад не испуњавају хигијенске услове, а у време епидемије представљају ризично место.

Из кризног штаба кажу да су рудари „Ресавице“ од почетка епидемије за рад добили по једну заштитну маску: „Ми смо обезбедили заштитне маске, по једну сваком рудару, употребљиве више пута. Обезбедили смо средства за дезинфекцију просторија и руку“, рекао је заменик шефа кризног штаба Огњановић.

Он тврди да у осталим рудницима овог јавног предузећа, у којем ради око 3.500 радника, нема потврђених инфекција корона-вирусом, иако се многи налазе у околини тренутних жаришта – Ниш, Нови Пазар, Ћуприја.

Алармантно стање широм Србије

Упркос неадекватним мерама заштите, осим сокобањског, ниједан други рудник под руководством „Ресавице“ није престао са радом. Капацитет рада смањен је једино у руднику „Рембас“.

Рудари „Колубаре“ која послује у саставу Електро-привреде Србије, такође раде без адекватне заштите, тврди други извор Дојче велеа, упућен у дешавања у овом руднику. Додаје да имају премало маски и рукавица те да на коповима нема ни сапуна и воде.

„Нема воде из водовода, ни сапуна, а руке перемо техничком водом за гашење пожара. На коповима многи немају ни такву воду. Ради се без минимума хигијенских и заштитних средстава за рад који су предвиђени за време коронавируса и ванредног стања“, наглашава наш извор*.

Све је више жаришта короне у јавним предузећима и установама у Србији о којима јавност сазнаје спорадично. Централни Кризни штаб у Београду је пре недељу дана информисан о заразама у руднику „Соко“, али до сада није обавестио јавност.

DW


# Сокобања рудник рудари коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима