Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ранђел Цветковић, из Белог Брега код Алексинца, негује један од најстаријих заната

rss

28.11.2021. Вечерње новости

Занат којим се Ранђел Цветковић (81) из околине Алексинца бави од своје 14 године осуђен је на одумирање, али баш због тога он не жели да га се одрекне све док има снаге.

Фото Д. Алихоџић / Вечерње новости

За сада успева у томе јер га здравље добро служи, па може да од дрвета направи огромне и корисне посуде у којима се вековима уназад чувају вино и ракија, али и кисели купус. Под старе дане Ранђел је проширио своју делатност и специјализовао се за прављење бачви у којима може да се живи.

Овај времешни пинтер потиче из црнотравског краја, из села Горње Гаре, које је чувено по овом занату. Како су млади напуштали ово планинско село и селили се ка већим индустријским градовима, губиле су се муштерије, па су Ранђелов отац и стриц када је он имао 14 година преселили у село Бели Брег, на пола пута између Ниша и Алексинца.

- Ни сам не знам колико сам до сада направио бачви, али сигурно немам толико косе на глави. И да ми је неко рекао пре 60 година да ће се овај занат изгубити не бих му поверовао. Много смо радили, али смо и лепо зарађивали - присећа се Ранђел срећних времена.

Вештина коју је научио од својих предака помогла му је да отхрани сина и две кћери, стекао је и пензију у којој ужива већ две деценије.

- Не могу да седим и будем само пензионер. Волим да радим и волим свој занат. Зато сам и разочаран што немам ученике који би ме наследили, јер младе то не занима, а нису свесни да је занат злата вредан. Вратићемо се сви опет на старо јер искусне домаћице знају да није исто киселити купус у пластичном бурету и дрвеној каци. А тек вино и ракија траже да "остаре" у правом бурету - вели Ранђел.

Ни у деветој деценији се ничег не одриче. Ни хране ни пића. Тврди да никада није био пијан, а ракијом само спере грло од пиљевине. Не сећа се кад је био код лекара, а очи га служе као и кад се родио.

Када се прихватио изазова да од бачви прави брвнаре, његово умеће се брзо прочуло, па га ангажују широм Србије када хоће да приуште себи угођај боравка у бачви.

- Сви се чуде када им кажем колико имам година, али док ме не виде на делу, како као младић баратам дугама и обручима - каже ова старина.

КОРЕНИ

Ранђел каже да је задовољан што су његови стари одлучили да се населе у Белом Брегу, али да га како стари вуку корени.

- Све ме нешто вуче ка Црној Трави и волео бих да једну бачву поставим на некадашњем имању у Горњем Гару, да имам где да предахнем понекад. Тако је то кад човек остари - каже наш саговорник.

Аутор: Д. Алихоџић

Извор


# Бели Брег Кисео купус занат
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима