Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Поштујем све обичаје, а да није било ваших лекара моје дете не би преживело!

rss

25.04.2022. Блиц

Мајлинда Ватникај из Тиране пре осам година удала се за Србина, прекрстила се у нашој цркви, удала за њега, а данас са задовољством негује нашу културу.

Фото: Курир

Албанка Мајлинда Ватникај (33), данас Маја Миладиновић пре осам година се због љубави прекрстила и удала за Дарка Миладиновића (47), пољопривредника из села Бели Брег код Алексинца, и од тада је у овом доба године на њиховом столу, са радосном дечицом, богата трпеза и ускршња јаја којима традиционално обележавају православни празник Васкрс.

Иако је дошла из Тиране, ова девојка поштује баш све српске обичаје. У потпуности је, каже за Курир, усвојила нашу културу и традицију.

- Волим да спремам српске специјалитете, а Васкрс нам је посебно интересантан због деце која се обичајима радују. Ове године планирам да офарбам 30,40 јаја. Неке ћу на старински начин, у луковини бојити, а неке фарбом. Да имамо и црвене, и шарене. Купили смо налепнице, деца воле шарена јаја, цирконе, налепнице - рекла је мајка седмогодишњег дечака и четворогодишње девојчице. Ништа јој, каже, не пада тешко.

- Са супругом се одлично слажем. Заједно водимо домаћинство, све се лепо договарамо. Видела сам ја и пре осам година, кад смо први пут сели у кафићу, да је он добар човек. То што је од мене старији 14 година ми није представљало никакву сметњу - испричала нам је ова скромна женица на српском који је изузетно добро савладала. Говори га готово као матерњи, а како њен муж каже, тако и спрема, кува, и чува српску традицију и обичаје и током празника, али и иначе.

Породица Миладиновић има двоје деце, Николу (7) и Николину (4), а са обома је имала Маја ризичне трудноће. - Сина првенца родила сам у осмом месецу. Девет дана био је у инкубатору. Три године касније је и Николина одлучила да нас изненади прераним доласком. Родила се у седмом месецу са само 750 грама. Биле смо месец дана обе у Тиршовој а онда је она пребачена на Институт за мајку и дете где је била још четири месеца на лечењу. Да се родила у Албанији, не би преживела. Здравствени систем је тамо веома лош - каже Маја.

- Када сам упознао моју садашњу жену, са њеним оцем смо дошли до имања, да виде у каквој кући живим. Допало им се то што сам вредан. Видео је да имам велико имање, кућу на спрат, тада сам има шест крава, стадо оваца и живине, али и хектаре обрадивог земљишта. Убрзо смо се верили, венчали, и добили наследника Николу. Када смо крстили дете, крстила се и Маја. Сама је изразила жељу да се преобрати и прими православну веру. На то је нико није терао. Чин прекрштавања је дозвољен у нашој цркви и то нас је много обрадовало - додаје Дарко. Каже да чак Мајини родитељи не само што нису имали ништа против, већ су тој свечаној церемонији и радо присуствовали.

И тако је Маја, можда и на чуђење суседа који су је потом заволели као своју, постала права српска снајка. Осим што ужива у припремању за празнике, не либи се ни тежих послова - све, само да би помогла човеку којем се обећала. - Волим да месим хлеб, идем и у шталу, чистим код крава. Нисам веровала да ћу икад радити те послове. Кад сам дошла у Даркову кућу, све сам то прихватила са задовољством, каже она.

Извор


# Бели Брег Албанија брак Ускрс
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима