Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Први међународни симпозијум о последицама бомбардовања

rss

24.06.2018.

Од понедељка, 18.6.2018. до уторка, 19.6.2018. у организацији Адвокатске коморе Ниш, Адвокатске канцерарије др Срђана Алексића и НВО осиромашени уранијум, у згради Универзитета у Нишу, одржан је први међународни симпозијум под називом "Последице бомбардовања СР Југославије осиромашеним уранијумом 1999."

Први међународни симпозијум о последицама бомбардовања

Отварању симпозијума присуствовали су представници државе Србије, Војске Србије, истакнути теоретичари права, представници друштвене средине, адвокати, удружења бораца 1999. и других удружења, студенти и многи заинтересовани појединци. У раду симпозијума учествовали су научници и адвокати који се баве овим питањима из Руске Федерације, Немачке, Кине, Италије, Кипра, Швајцарске и Србије.

Много је значајних стручњака који се баве питањима тужби за страдале, изазваних обољења и трајно загађење земље, природе, вода и средине Србије и Црне Горе је присуствовало овом скупу, али да посебно истакнемо академика др Сергеја Бабурина, проф. др Владимира Коњахина, проф. др Александра Коробајева, академика Јурија Голика, др Татјану Мињазеву, проф. др Људмилу Иногамову-Хегај, проф. Манфреда Мора, др Тонија Шаоа, адвоката Антониса Кефалиса, а од наших др Маргит Савовић, проф. др Хатиџа Бериша и проф. др Срђан Алексић.

Када је реч о онима који су пратили симпозијум треба рећи да је присуствовала др Ева-Марија Милер, председница швајцарске коперативе "Време-питања", која је прва подигла глас против бомбардовања СРЈ. У раду симпозијума учествовао је италијански пилот Доменико Леђеро, руководилац "Војне опсерваторије" који је пратио бомбардовања од Ирака, Авганистана, до БиХ и СРЈ и који ће дати расположиве доказе о штетности коришћене муниције приликом одбране тужби од последица штетности бачених средстава по животе и здравље људи и околине. Интересантан је био и наступ Флоријана Пфафа, мајора Бундесвера-Немачке војске, који је одбио да учествује у агресији на СРЈ, па је иза тога удаљен из Немачка војске.

Сви они који су говорили на симпозијуму сложни су да је бомбардовање 1999. било штетно по здравље и околину, да је ослобађан пирелен-отров при гађању нафтних постројења, да су у 2300 налета авиони бацили око 10-15 тона осиромашеног урана, да је уништено доста фабрика, објеката, болница,  кућа, јер је гађано 60% цивилних циљева, да је погинуло око 2500 деце, војника, полицајаца, повећана оболелост и смртност од рака и психичких стања, стерилитета, рађања деце са здравственим проблемима и др, а да је уништено само 8 тенка Војске СРЈ. Установљено је да су загађене 12 локације на југу Србије, Пљачковица код Врања, Братуселце, Боровац, Љиљанце, Буштрење и др. у Општини Бујановац, Риљан код Прешева, као и рт Арза у Црној Гори. Многе локације су очишћене и радијацијски отпад складиран у Винчи, али је трајна обавеза да се стање прати и предузимају мере у случају потребе. Појединци, грађани који су оштећени имају право на тужбу пред домаћим судовима, страним судовима где је седиште оних који су бомбардовали циљеве, а предлаже се и увођење ад хок судова специјализованих за ову намену, у складу са важећим домаћим и међународним правом. Прве тужбе биће поднете већ на јесен. О штетности баченог осиромашеног урана зна се у Америци од 1943. да је 1980. публиковано да би свако у САД одговарао за бачених 10 грама ове супстанце, а камо ли за велике количине, а 1995. војници КФОР-а су добили посебна упутства о понашању у загађеним срединама и са гађаним циљевима и да су италијански војници били изненађени заштитним средствима која су користили амерички војници на КиМ 1999, па се сматра да је то узрок обољевања италијанских војника. Напоменимо и то да је цитиран патријарх Павле који је говорио да не могу да буду верници они који чине злочин, а проф. др Људмила Иногамова-Хегај је при путу из Москве за Ниш размишљала о томе да је бомбардована земља цара Константина, који је рођен у Нишу, односно у Србији, као и многи римски цареви.

Прилог мејл академика проф. др Слободана Нешковића за успешан рад симпозијума у Нишу:

Поштовани проф. Алексићу,
"Са посебним уважавањем поздрављам учеснике и подржавам свеукупне активности Вашег научног скупа. Уверен сам да ће те компетентно сагледати актуелну тематику у циљу позиционирања катастрофалних последица бомбардовања Србије. Ово се нарочито односи на употребу муниције са осиромашеним уранијумом, што се последњих година разматра у Италији, Немачкој и другим државама агресорима. На тај начин, релавантни међународни субјекти дискредитују контроверзне закључке Комитета НАТО-а из 2001. године. Конкретан допринос дефинисању истине о актуелном злочину несумљиво представља конципирање садржајних закључака и препорука конференције. У контексту наведеног, предлажем да у наступајућем периоду успоставимо различите модалитета сарадње између наших институција. То у контексту обезбеђења просперитетне будућности наредним генерацијама."
Срдачно,
Директор ЦЕСНА Б - Центра за стратешка истраживања националне безбедности, Београд
Академик проф. др Слободан Нешковић

"Да,све сте рекли Директоре,сем то да ја имам више објављених радова  из ове проблематике, него сви они укупно, који су у Комисији и представљају државе. Генерал у пензији нема звање ни инжењера ни професора, а да не говоримо о научном статусу. Нема двојбе, овде треба да буду људи који познају ову тематику, овако мала вајда. Проблем треба сагледати синергијски, кроз квантификацију свих  еко-утицаја у току и после бомбрадовања СРЈ. Истина на научно заснованим тврдњама, у противном све пада у воду."
Академик СКАИН-Пуковник АБХО Проф. др Раде Биочанин, Редовни универзитетски професор
Научни саветник Европског дефендолошког центра

Текст и фото Божа Марковић


# Божа Марковић - Несврћанин Патријарх Павле нато бомбардовање
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима