Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Одржан округли сто на тему "Истине и заблуде о осиромашеном уранијуму"

rss

02.06.2018. Текст и фото: Божа Марковић

У организацији Друштва српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковац, за кратко време, одржан је други по реду округли сто "Истине и заблуде о осиромашеном уранијуму".

Опсервација територије

На овом актуелном научно-стручном скупу учествовало је више чланова овог удружења, као и гостију из других градова.

Повод за одржавање овог округлог стола био је заузимање става и мишљења државног руководства Републике Србије као и стручног путујућег тима, који у последње време гостује на више масмедија у Србији и Републици Српској, са циљем да образложе актуелност ове проблематике и тражења судске правде о геноциду над народом СРЈ у време 78-ог дневног бесомучног бомбардовања НАТО-а уз примену муниције да осиромашеним уранијумомм, која је изазвала значајне људске жртве, велику материјалну штету и загађење земљишта, подземља и воде.

На скупу је истакнута потреба да треба да се на нивоу државе формира експертски тим у саставу најкомпетентнијих личности Војске и научних установа, а након појединачних и групних оцена израде синтезни резултати о намерама Владе шта треба чинити. Запажено је да у саставу тима нема много људи који су лично учествовали у радиолошком извиђању и санацији терена (места око Врања и Азра у Црној Гори), посебно људу који имају висока инжењерска и професорска звања и познају одлично методологију научно-истраживачког рада, где се поставља основна и допунска хипотеза и одговарајући број варијабили, а све у циљу да се јавности и међународном суду дају истине, на научно заснованим тврдњама.

Учесници округлог стола сматрају да је неопходна израда еколошке симбиоза одрживости на просторима где је дошло до осетних еколошких поремећаја на гађаној територији уз примену великог и разноврсног броја убојних средстава са ефектима  и последицама које су евидентиране, а које данас утичу на порастање морталитета уз велики број канцерогених обољења (мутогене, тератогене, канцерогене) и др. облике био-хемијских поремећаја код људи, животиња и биљака.

У сарадњи да Културним центром у Крушевцу договорена је трибина на ову тему "Истине и заблуде о осиромашеном уранијуму" са корпоративно-друштвеном одговорношћу у саставу еко безбедности (у оквиру познатих Видовданских свечаности 12. 6. 2018. у 19,00 часова у КЦ Крушевац) и промоција научне књиге "Глобална екологија" академика проф. др Радета Биочанина, научног саветника са сарадницима: проф. Драгиша Марковић, књижевника, Душтва српско-руског пријатељства "Пуковник Рајевски" Житковац, Весна Пауновић-Ђукић, песник из Куршумлије и Милан Марковић, правник и старешина Војске Србије.

На крају треба истаћи и то да је овај округли сто пратио велики број младих које интересују актуелности на нивоу државе у циљу оздрављења нарушеног стања државе и стварање услова за њихов здрав развој и напредивање у свим областима њихивог живота и рада.


# Драгиша Марковић Житковац Божа Марковић - Несврћанин НАТО радијација нато бомбардовање Друштво Српско-руског пријатељства Пук. Рајевски
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима