Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Прослава црквене славе „Св.Покопија“ у Дашници

rss

25.07.2022. Л. Јовановић

У организацији Црквеног одбора Црквене општине Грејачке уз служење свечане црквене литургије у славу „Светог Прокопија“ од стране свештеника Новице Илића јереја, верници и житељи Дашнице прославили су црквену славу свог насеља, које само лети за време школског распуста живи пуним животом када се малдост из школа и са факултета врати у родно село.

https://eparhijaniska.rs

Ово омање сеоско насеље алексиначке општине које броји мање од стотинак житеља, смештено подно малог Јастрепца, са погледом на долину Јужне Мораве, слови за домаћинско село вредних и поштених домаћина, надалеко познатих по доброј домаћој препеченици, сувим и печуркама у саламуру и доброј свињској печеници и великом гостопримству.

Посебно славље и задовољство било је и због завршене акције постављања високог звоника и самог црквеног звона, које како Дашничани говоре и помало се хвале, говорећи, да се сада звоно са Цркве „Светог Прокопија“мора чути до Грејача и Великог Дреновца, а богами и преко Мораве до Дражевца и Трнаве.

Домаћини сеоске црквене славе били су домаћини Горан Стојановић са сином
Далибором и Ивица Младеновић који су дочекали свештеника и Црквени одбор, те бивше Дашничане који су се сјатили код своје цркве са свих страна Србије и света, али и госте из суседних насеља из Грејача, Суповца, Лоћике, В.Дреновца, Банковца, Копривнице и Лоћике.

План је да до наредне црквене славе замене кров и таваницу црквеног храма и не треба сумњати да ће ови вредни житељи планирано и релизовати.


# Дашница црквена слава Св. Прокопије
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима