Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Преко 100 пријава Контакт центру због непоштовања превентивних мера

rss

02.09.2020. Алексинац.нет

На ванредној седници Кризног штаба за заштиту здравља становништва од заразне болести COVID-19, одржаној 31. августа, упућен је позив грађанима да пријаве непоштовање превентивних мера, након чега је само у току 24 часа стигло више од 100 пријава преко Контакт центра за републичке инспекције.

Преко 100 пријава Контакт центру због непоштовања превентивних мера

Грађани се углавном жале на већи број окупљених у затвореном простору, непоштовање социјалне дистанце и неношење заштитне опреме, на основу чега ће надлежне инспекције хитно поступити.

"Кризни штаб упутио је писма свим градоначелницима и председницима општина у којима их подсећа да су дужни да обезбеде поштовање свих епидемиолошких мера на својој територији, без изузетка и да било каквог толерисања непоштовања мера неће бити. Уколико уоче макар и минимално непоштовање превентивних мера, надлежни органи су у обавези да поступају у складу са законом и такво понашање санкционишу. Ово се поготово односи на организаторе различитих догађаја широм Србије, чија је обавеза да обезбеде све услове како здравље грађана не би било угрожено."

"Закони Републике Србије, као и сви протоколи о спровођењу епидемиолошких мера које је израдио Кризни штаб, недвосмислено утврђују начине на који се догађаји могу организовати и око њихових поштовања не сме и неће бити никаквих компромиса."

"Број заражених и хоспитализованих, као и број прегледа у претходних неколико дана пружају нам разлоге за оптимизам, али никако за опуштање. Свако неодговорно понашање у данима пред нама јасно ће се одразити у статистичким бројкама кроз две или три недеље, што је свакако сценарио који желимо да избегнемо. Излазак одређених здравствених установа из ковиђсистема после дуго времена даје прилику здравственим радницима да се макар мало одморе пред јесен. Свако масовно окупљање без поштовање превентивних мера, неодговорно понашање и неношење маски у затвореним просторима представља, поред угрожавања сопственог здравља, здравља других људи и непоштовања закона, својеврсно непоштовање здравствених радника који су понели највећи терет борбе против корона вируса."

Непоштовање превентивних мера може се пријавити путем јединственог Контакт центра за инспекције, и то посредством портала inspektor.gov.rs или позивом на број телефона 011/63-50-322.


# инспекција коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима