Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Osma kačamakijada "Oj Moravo 2016"

rss

12.08.2016. Tekst i foto: Tomislav Brzaković

U Moravskom Bujmiru, naselju aleksinačkog pomoravlja, održaće se 14 avgusta
jedistvena Manifestacija u ovom delu zemlje, OSMA KAČAMAKIJADA „OJ MORAVO - 2016“

Motivi sa Kačamakijade 2013.

Prema programu organizatora, takmičenje se odvija u nekoliko etapa. Regata, u 10 sati, od mosta na Južnoj Moravi u Tešici, do Moravskog Bujmira, u dužinim od 5 km.

Od 16 časova održava se takmičenje u pripremanju kačamaka. Od 18 časova je Kulturno umetnički program i proglašenje pobednika.

Ni manjeg naselja, ni bolje organizacije, jedinstvene Manifestacije u ovom delu zemlje „Kačamakijade“, takmičenje u kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna, sa sirom, kiselim i kravljim mlekom, čvarcima i drugim đakonijama. Reč je o Moravskom Bujmiru, jednom od najmanjih naselja u aleksinačkom Pomoravlju. Prvo takmičenje u kuvanju kačamaka, ovde je organizovano i održano 2009. godine. Iz godine u godinu sve je veći broj takmičarskih ekipa, ne samo naselja u okruženju već i nekih gradova Aleksinca i Niša. I evo, ove godine biće održana OSMA KAČAMAKIJADA „OJ MORAVO - 2016“.

- Cilj ove kao i predhodnih manifestacija, je da pored druženja, nezabobilazne posete prijatelja, makar na kratko zaboravimo na poteškoće koje nas svakodnevno pritiskaju. Da i u našem malom mestu, pokažemo da je nekada tradicionalno jelo kačamak, bilo nezaobilazno na mnogim trpezama, ne samo ovog sela već i mnogih seoskih sredina širom Srbije, posebno sela duž Morave - rekao nam je prof. Slavoljub Blagojević, meštanin, član Organizacionog odbora, ove godine.

UVERTIRA „KAČAMAKIJADE“

Od ove godine uvedena je jedna novina. “Kačamakijada“ će trajati dva umesto jednog dana, kao predhodnih godina. Naime, dan ranije u subotu 13. avgusta, kao uvertira glavnoj manifestaciji, takmičiće se i deca uzrasta od 4 do 14 godina, članovi KUD iz Žitkovca i Lužana. Njima će se pridružiti Srđan Stojadinović, Anđela Živanović i Bojan Cvetković, glumci Gradskog pozorišta „Teatar 91“ iz Aleksinca, sa predstavom za decu GULA, prema tekstu Dušana Radovića u režiji Dragoslava Ranđelovića.

Nakon predstave deca će se takmičiti i u pripremanju kačamaka, uz asistenciju roditelja. Nakon proglašenja pobednika i dodeli priznanja, mališanima-učesnicima biće priređena slatka zakuska.

R E G A T A

Početak svake Kačamakijade „ Oj Moravo“, označava regata koja će u nedelju 14. avgusta, krenuti u 10 sati pre podne od mosta na Južnoj Moravi u Tešici do Moravskog Bujmira u dužini od oko pet kilometara. Valja reći da je na svim predhodnim regatama, učestvovalo između 15 i 20 čamaca sa stotinak učesnika iz okolnih naselja i gradova u okruženju. Koliko će ove godine učestvovati, organizatori nisu mogli da nam daju tačan podatak, jer neke ekipe dolaze pred sam start regate. Ako je suditi po dosadašnjim regatama, očekivanja su da će biti najmanje petnaestak čamaca. Ma da u mnogome zavisi i od vremenskih prilika.

TAKMIČENjE I OCENjIVANjE

Za sve učesnike regate kada stignu na odredište u Moravskom Bujmiru, očekuje skromna zakuska uz osvežavajuća pića. Svečano otvaranje ove jedinstvene manifestacije, koja se ove godine održava OSMI PUT, prema programu biće u 16 časova, kada počinje i takmičenje u pripremanju i kuvanju kačamaka od kukuruznog brašna. I u ovoj da se izrazimo sportskim žargonom disciplini, se očekuje tradicionalno između 15 i 16 ekipa. Koja će ekipa ove godine da ponese laskavu titulu pobednika „KAČAMAKIJADE OJ MORAVO-2016“, odlučiće tročlani Žiri-(nutricionista). Po završetku ocenjivanja gosti kojih će iz naselja u okruženju Lužana, Tešice, Nozrine, Stubline, Belje, Moravca, iz Žitkovca, Aleksinca, biti nekoliko stotina, moći će da degustiraju skuvane kačamake.

Poseban kuriozitet je pripremanje i kuvanje kačamaka u kazanu od 15o kilograma, kako bi svi koji dođu mogli malo da „čalabrcnu“, da ne ispadne, bili a nisu ni probali taj specijalitet poznat od davnina u našem narodu.

PROGLAŠENjE POBEDNIKA I DODELA NAGRADA

Po završenom ocenjivanju Žiria, od 18 časova u centru sela, biće organizovan Kulturno-zabavni program. U okviru ovog programa publici će se predstaviti četiri KUD-a, sa svojim najboljim repertoarom narodnih igara. Među njima će kao specijalni gosti, izvan granice aleksinačkog Pomoravlja, nastupiti članovi KUD-a „Javor“ iz sela Slađe kod Despotovca. I kada već dolaze kao specijalni gosti, oni će dovesti i jednu ekipu, koja će se takmičiti u pripremanju i kuvanju kačamaka. U pauzama između nastupa KUD-a, biće proglašenje pobednika, dodela nagrada i Zahvalnica, svima koji su pomogli da se održi OSMI PUT „KAČAMAKIJADA - OJ MORAVO 2016“.

Kako će proteći ova jedinstvena manifestacija, u naredna dva dana, 13. i 14. avgusta, o tome ću se pobrinuti da poklonike Aleksinac.net, podrobnije informišem o svemu šta se dešavalo u Moravskom Bujmiru.

Komentara: 0


# Južna Morava Teatar 91 Bojan Cvetković Moravski Bujmir Slavoljub Blagojević Srđan Stojadinović Anđela Živanović Kačamakijada
@ 

[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima