Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Нишки Прекршајни суд поделио 40 новчаних казни због кршења полицијског часа

rss

31.03.2020. Јужне вести

За последњих 14 дана, од када је уведен такозвани полицијски час, односно забрана кретања, нишки Прекршајни суд казнио је 40 људи због кршења ове мере, а казне су се кретале од 25 до 100 хиљада динара.

Фото: архива

Председник овог суда Мишел Марковић каже да се током ванредног стања баве само хитним поступцима, па су у овом периоду изрекли и три затворске казне - две за насиље у породици и једну за вожњу у стању које се карактерише као "потпуна алкохолисаност".

Полиција је, наводи Марковић, поднела 42 захтева за покретање прекршајног поступка због кршења полицијског часа. Једна особа је ослобођена, а у једном случају се радило о малолетнику, па је добио укор. Од 40 кажњених највише их је из Ниша, а следе Алексинац, Ражањ и Сврљиг.

Додатно скраћивање периода у коме се људи могу кретати претрпели су викенди, па је недеља био први дан у коме је полицијски час за све важио од 15 до 5 сати. Тада је шесторо људи прекршило нову меру, сви из Ниша, и добили су новчане казне од 50.000 до 100.000 динара.

Возач под дејством алкохола затечен је у Ражњу, прича Марковић, а човек је имао 3,46 мг/мл (од 2 мг/мл промила спада у најтежу категорију - "потпуна алкохолисаност").

Суд сада ради само те хитне предмете: насиље у породици, кршења полицијског часа и када су у питању окривљени малолетници. Све остало смо одложили, ко је примио позиве, добиће поново. Имамо дежурства, дежурне судије - каже Марковић.

Случајеви насиља у породици одмах су процесуирани и те две особе су већ на издржавању затворске казне. Иако се у последње време често помиње пораст стопе насиља у породици због савета и мера које прописују останак у кући, Марковић каже да је ово чак и мање од уобичајеног.

Углавном има стагнације око тих прекршаја. Две казне за петнаестак дана је мало мање него што је уобичајено, вероватно и због ванредног стања. За насиље у породици полиција прво изрекне забрану приласка. Они прекрше ту забрану, зову телефоном или дођу кући и то је већ прекршај и ту је прописана само казна затвора - прича Марковић.

Иначе, према подацима из полиције, у Нишу је изречено и 36 кривичних пријава за непоступање по здравственим прописима за време епидемије. Од тога је њих 14 прекршило меру самоизолације, док су остали полицијски час или потпуну забрану кретања, која важи за оне старије од 65 година.

Извор


# суд коронавирус
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима