Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Младић из Алексинца жели тако мало, али живот му не да ни толико

rss

05.07.2015. Блиц, Јужна Србија Инфо

Мајку никад нисам упознао јер је умрла убрзо по мом рођењу. Имао сам осам месеци када су ме дали у хранитељску породицу, каже Стојанча Станојковић из Горњег Адровца код Алексинца.

Стојанча Станојковић: Отац ме није одгајао, али сам морао да га сахраним

- Сви би да живе у граду, а мени је сан да имам кућу и домаћинство на селу - каже Стојанча.

Стојанчина животна прича не личи на одрастање и младост његових вршњака. Он је одрастао по домовима и хранитељским породицама јер му је мајка умрла, а отац није могао да се стара о њему. Завршио је браварски занат, али га привлачи сеоски живот па ради на фарми у Горњем Адровцу, где породици домаћина помаже у чувању 3.000 пилића и кокошака. Сеоску идилу не би мењао ни за шта на свету.

- Рођен сам у Бујановцу. Мајку нисам упознао јер је умрла убрзо после мог рођења. Имао сам осам месеци када су ме дали у хранитељску породицу. Са две године дошао сам у Дом „Христина Маркешић“ у Алексинцу, где сам одрастао и живео до 22. године - каже Стојанча, кога сви од милоште зову Миша.

Откад је изашао из дома пре пет година, прихватили су га добри људи у Горњем Адровцу.

- У замену за бригу о мени и становање у њиховом дому ја им помажем. Жеља ми је да купим кућу на селу, да станем на своје ноге, па да после могу да се оженим и формирам породицу - машта Миша.

Град га не интересује
Стојанча каже да га град - не интересује.
- Шта има у граду? Тамо ништа не ради. Не знам шта бих радио у граду. На селу је све лепо. Волим да чувам животиње, ваздух је чист, природа је лепа. Нема ништа лепше него имати своју баштицу и производити храну за себе - каже он.

Следећи свој сан, штеди годинама. Таман када је сакупио нешто новца, умро му је отац.

- Није могао да ме чува када сам био мали, али сам морао да се постарам за његову сахрану јер отац је отац. Платио сам трошкове превоза из болнице, сахрањивање, од уштеђевине сам дао за споменик, парастосе. Остало ми је око 1.300 евра, али то је мало да бих купио кућицу. Сигурно ће бити потребно још 5.000 до 6.000 евра. Али, не губим наду јер ми је сан да имам породицу о којој ћу се бринути у свом домаћинству. Ако има некога ко би продао неку кућицу или ми помогао да плаћам у ратама, био бих пресрећан. Сви беже са села, а ја сањам да живим на селу. Да чувам животиње, обрађујем земљу и уживам у породичном животу - каже Стојанча.

Како помоћи Стојанчи

Сви који желе да помогну Стојанчи Станојковићу, могу да му се обрате лично:

Стојанча Станојковић, Горњи Адровац 18220 Алексинац
Мобилни телефон 061/3334-242

Бранко Јаначковић

Коментара: 0


# Христина Маркишић Горњи Адровац хуманост помоћ мобилни телефон Стојанча Станојковић Бујановац
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима