Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Mladić iz Aleksinca želi tako malo, ali život mu ne da ni toliko

rss

05.07.2015. Blic, Južna Srbija Info

Majku nikad nisam upoznao jer je umrla ubrzo po mom rođenju. Imao sam osam meseci kada su me dali u hraniteljsku porodicu, kaže Stojanča Stanojković iz Gornjeg Adrovca kod Aleksinca.

Stojanča Stanojković: Otac me nije odgajao, ali sam morao da ga sahranim

- Svi bi da žive u gradu, a meni je san da imam kuću i domaćinstvo na selu - kaže Stojanča.

Stojančina životna priča ne liči na odrastanje i mladost njegovih vršnjaka. On je odrastao po domovima i hraniteljskim porodicama jer mu je majka umrla, a otac nije mogao da se stara o njemu. Završio je bravarski zanat, ali ga privlači seoski život pa radi na farmi u Gornjem Adrovcu, gde porodici domaćina pomaže u čuvanju 3.000 pilića i kokošaka. Seosku idilu ne bi menjao ni za šta na svetu.

- Rođen sam u Bujanovcu. Majku nisam upoznao jer je umrla ubrzo posle mog rođenja. Imao sam osam meseci kada su me dali u hraniteljsku porodicu. Sa dve godine došao sam u Dom „Hristina Markešić“ u Aleksincu, gde sam odrastao i živeo do 22. godine - kaže Stojanča, koga svi od milošte zovu Miša.

Otkad je izašao iz doma pre pet godina, prihvatili su ga dobri ljudi u Gornjem Adrovcu.

- U zamenu za brigu o meni i stanovanje u njihovom domu ja im pomažem. Želja mi je da kupim kuću na selu, da stanem na svoje noge, pa da posle mogu da se oženim i formiram porodicu - mašta Miša.

Grad ga ne interesuje
Stojanča kaže da ga grad - ne interesuje.
- Šta ima u gradu? Tamo ništa ne radi. Ne znam šta bih radio u gradu. Na selu je sve lepo. Volim da čuvam životinje, vazduh je čist, priroda je lepa. Nema ništa lepše nego imati svoju bašticu i proizvoditi hranu za sebe - kaže on.

Sledeći svoj san, štedi godinama. Taman kada je sakupio nešto novca, umro mu je otac.

- Nije mogao da me čuva kada sam bio mali, ali sam morao da se postaram za njegovu sahranu jer otac je otac. Platio sam troškove prevoza iz bolnice, sahranjivanje, od ušteđevine sam dao za spomenik, parastose. Ostalo mi je oko 1.300 evra, ali to je malo da bih kupio kućicu. Sigurno će biti potrebno još 5.000 do 6.000 evra. Ali, ne gubim nadu jer mi je san da imam porodicu o kojoj ću se brinuti u svom domaćinstvu. Ako ima nekoga ko bi prodao neku kućicu ili mi pomogao da plaćam u ratama, bio bih presrećan. Svi beže sa sela, a ja sanjam da živim na selu. Da čuvam životinje, obrađujem zemlju i uživam u porodičnom životu - kaže Stojanča.

Kako pomoći Stojanči

Svi koji žele da pomognu Stojanči Stanojkoviću, mogu da mu se obrate lično:

Stojanča Stanojković, Gornji Adrovac 18220 Aleksinac
Mobilni telefon 061/3334-242

Branko Janačković

Komentara: 0


# Hristina Markišić Gornji Adrovac humanost pomoć mobilni telefon Stojanča Stanojković Bujanovac
@ 

[ Dodaj komentar ]


{lg_push_subscription_title}

{lg_push_subscription_text}