Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Церебрална парализа је приковала за колица, а осмехом се бори и не одустаје

rss

22.12.2018.

Дина Нешић је десетогодишња девојчица из Алексинца којој је одмах по рођењу дијагностикована церебрална парализа.
Она се све ове године храбро бори како би имала детињство попут својих вршањака.
На жалост, болест је приковала за колица, али то је не спречава да се са осмехом на лицу бори с свакодневним недаћама.

Церебрална парализа је приковала за колица, а осмехом се бори и не одустаје

Према речима Дининог оца Драгана, његова ћерка данас бије најтеже животне битке због грешке лекара. Драган је у разговору за наш портал открио како тече Динин опоравак, али и како је болест мале Дине утицала на њихову породицу.

- Моја супруга је имала сасвим нормалну трудноћу, али сам порођај је био изузетно тежак. Уместо царским резом, породили су је "на живо", дете је остало без кисеоника, извучена је вакумом и у самом старту јавили су се проблеми - објашњава Драган. 

Он додаје да су Дина и њена мајка једва преживеле и да су се лекари јако дуго борили за девојчицин живот, а убрзо након тога дијагностикована јој је церебрална парализа.

Дина не хода, има ужасно јаке спазаме и не може самостално да обавља ниједну основну функцију.

- Оно што је најбитније, Дина је ментално сасвим здрава. Не може да говори, али постоје речи које повремено изговори. Углавном каже "тата" или "мама", а научила је и неколико речи на енглеском. И поред тешке здравствене ситуације у којој се налази, моја ћерка је борац и поносан сам на њу - рекао је Динин тата Драган.

Девојчици су неопходне рехабилитације, бање и третмани. Њени родитељи немају довољно новца који је потребан за најосновније потребе. 

- Свакодневно идемо на вежбе, јер јој рад са тарапеутом доста помаже. Већ четири године иде у тај центра, а водимо је и у Игало у бању Симо Милошевић. Покушали смо са Русима, њихов доктор долази у Ћуприју и многима је помогао, али је она након тога добила епилепсију. Од тада нас је страх да даље покушавамо са инвазивним методама - објашњава Динин отац.

- Хтели смо да пробамо у Америци, али изгледа јако тешко када се гледа то што они раде. Знате, није свеједно када требате да дозволите да неко сече пршљенове вашој девојчици, да спаја и ко зна шта још. Једноставно, уплашени смо. Без вежбица и терапија не знам шта би било. Дина редовно пије лек "Ефтил" против епилепсије. На жалост, само супруга ради, ја сам код куће како бих могао да бринем о њој, јер како сам већ рекао, Дина ништа не може сама. Потребно је доста новца за терапије, јер ће лечење трајати читав живот.

Драган објашњава да је за Динине терапије на годишњем нивоу потребно две хиљаде евра и нешто више од 2.500 евра за терапије у Игалу. 

Он напомиње да су концентрисани само на терапије за које су сигурни да ће Дини помоћи, и које су дале позитивне резултате до данас. 

- Три пута сам за све ово време ишли у Игало и Дина је показала добре резултате. Спазами након тих вежби заиста ослабе. 

Наш саговорник објашњава да супруга и он нису желели да имају друго дете, најпре из страха, али и зато јер су свој живот посветили Дини и њеном напретку.

- Знате, тај ожиљак који носимо од 2009. године када је наша девојчица стигла на свет, не зараста тако лако. Супруга је била уплашена да би поново нешто могло да крене по злу. Није лако када знате да вам се дете разболело због других - прича Драган и додаје да је и упркос свим проблемима који су задесили ову девојчицу, она понос и дика својих родитеља. 

- Дина је јако паметна. Зна да гледа на сат. Наравно, не може да нам каже колико је сати, али ако јој кажемо да ће добити поклон у на пример пет часова, она у то време гледа у сат и чека. Дина похађа трећи разред школе за децу са специјалним потребама "Смех и суза" у Алексинцу. Бори се и не предаје. 

Дина је упорна девојчица која се храбро носи са церебралном парализом и потребна јој је помоћ свих како би могла да настави с терапијама, које позитивно утичу како на њен организам, тако и на њено расположење. 

- На жалост, ми сами немамо новца за лечење. Али, хвала свим добрим људима који су нам помагали и који то чине и даље. Моја породица ће на томе увек бити неизмерно захвална. Све ово је утицало на нас. Не знам са чиме да упоредим тај осећај беспомоћности када знате да вам је потребан новац за лечење сопственог детета, а ви га немате...  - завршава Динин тата. 

Сви који желе да помогну Дини могу то урадити тако што ће уписати 54 и послати СМС на 3030, или уплатом на динарски или девизни рачун, као и путем линка е-донирај.

Извор: Еспресо


# хуманост помоћ школе Буди Хуман Дина Нешић Драган Нешић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима