Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Министарка изиграла децу: за лечење деце нема пара?

rss

17.02.2014. извор: Блиц

Џаба је мали Марко Радуловић писао писмо министарки здравља и вапио за помоћ да преживи.

Филипов вапај нико не чује

Узалуд је потегао из Алексинца у Београд да је пресретне и каже јој, како он и још шесторица дечака, не старијих од 10 година, умиру без лекова. Није било довољно.

 Републичка лекарска комисија, коју је министарка најавила као место где би проблем могао да се реши, закључила је прошле среде да нема новаца за лечење дечака оболелих од Хантеровог синдрома. Тако су Марко, Филип, Василије, Милош, Петар, Огњен и Никола осуђени на скору смрт.

Хантеров синдром 
 
- Седам дечака болује од Хантеровог синдрома
- Старости су од три до десет година
- Најстарији је умро прошле године, имао је 12
- Терапија се узима једном недељно
- Годишње кошта 200.000 евра по оболелом
- Србија једина земља у окружењу која не лечи ову болест
- У Хрватској терапија о трошку Фонда даје се последњих шест година

Ретка метаболичка болест, од које ова деца болују, рапидно угрожава функционисање свих органа. Филип данас већ има великих здравствених проблема, због увећања јетре и слезине надуо му се стомак, све слабије чује па носи слушни апарат, угрожено му је срце јер се талог скупља на срчаним залисцима, још хода али болест је напала зглобове. Најстрашније у овој причи јесте што лек постоји!

- Од 2007. године, постоје вештачки ензими који се дају једном недељно интравенски. Терапија за једно дете кошта 200.000 евра годишње. Родитељи то не могу да обезбеде, зато моле државу за помоћ у спасавању живота деце. Под терапијом, наша би се деца развијала потпуно нормално - каже Марија Јолдић, мајка болесног Филипа.

Али, у држави нема ко да чује речи умирућег детета. Милиони се бацају, краду, одлазе у ветар. Седам оболелих дечака, за које има лека, али нема воље да им се помогне, грех су на савести целог друштва. Једина смо земља у окружењу која не лечи ове дечаке о трошку Фонда, у Хрватској то раде последњих шест година.
 
Писмо министарки
 
„Улазим у дневни боравак, а тамо мама, тата и сестра, сви тужни... и тако ми прође један мој дан... Молим вас помозите ми“, написао је министарки здравља Славици Ђукић-Дејановић мали Марко.

 

Коментара: 0


# здравство Београд Марко Радуловић хантеров синдром
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима