Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Марко Радуловић: Различит и омиљен

rss

19.02.2014. Лидија Георгијев, РТС

Марко Радуловић из Прћиловице код Алексинца један је од седморице дечака у Србији који болује од Хантеровог синдрома, ретке болести која угрожава функционисање свих органа.

Марко Радуловић: Различит и омиљен

После Марковог обраћања министарки здравља, из Министарства трговине стигао је предлог да се новац који недостаје обезбеди донацијама мобилних оператера, али коначан договор још није постигнут.

Држава је за лечење ретких болести ове године предвидела 280 милиона динара, али за неке, попут оболелих од Хантеровог синдрома, недостаје још 120 милиона.

Он је један на милион становника- то је статистика, у животу Марко Радуловић је десетогодишњак са сасвим обичним жељама.

Марко игра фудбал, због здравља само десет минута. Он одлично разуме да би могао да игра и дуже када би добијао терапију, а разуме и зашто не може да је прима.

У одељењу Марко је баш због своје различитости омиљен.

Лек за Хантеров синдром постоји од 2007. године. Терапија за једно дете кошта 200.000 евра годишње. Све земље у региони плаћају ово лечење.

Суочавање са болешћу почело је од Маркове треће године када су лекари приметили сметње на срцу. Са дијагнозом Хантеров синдром Марко не може ни у бању.

Сви верују да нешто мора да се промени. Марко на живот има, пре свега, право, као и сви остали људи.

 

video...

Коментара: 0


# Марко Радуловић лечење хуманост хантеров синдром
@ 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима