Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Две девојчице су од гледања цртаћа на рачунару дошле до шампионики информатике

rss

23.06.2017. Блиц

Аница Станковић и Теа Миловановић, ученице петог разреда ОШ „Вук Караџић“ из Житковца, најбоље су информатичарке међу основцима у Србији.

Наставник Милан са Аницом и Теом

Аница је освојила прво место, а Теа друго на недавно одржаној информатичкој олимпијади основаца. Иако живе у малом Житковцу, који има нешто више од 2.500 становника, девојчице су надмашиле ђаке из много већих градова.

Аница Станковић каже да рачунар користи од треће године, да је прво гледала цртаће, као што то чине деца, а да је већ са поласком у први разред добила и свој рачунар, који је делила са братом.

- Најчешће слушам музику и гледам видео клипове, а понекад играм и игрице. Информатика је широк појам, има пуно занимљивих и интересантних ствари, од настанка рачунара, разних програма, до хардвера. Задаци на такмичењу нису били тешки јер сам се са наставником од почетка школске године спремала на додатној настави. Успех на овом такмичењу за мене значи награду за знање које сам трудом и вољом стекла. У будућности себе видим као одличног ђака и студента. Знање из информатике ћу надограђивати, а ко зна, можда ћу се једног дана тиме и бавити - прича Аница.

Теа Миловановић каже да је и она почела са цртаним филмовима и игрицама и да се од тада интересује за рачунаре.

- Посећујем друштвене мреже, играм игрице, али рачунар користим и за учење. Поносна сам на овај успех јер је информатика будућност свих, а овај мој успех уједно је и велики подстицај за даље учење и напредовање. Задаци на такмичењу нису били тешки јер сам одлично савладала градиво. По неколико сати дневно проводим за рачунаром. Надограђиваћу знање из информатике, јер себе видим као успешну и пословну жену - каже Теа.

Наставник Милан Динић каже да је поносан на своје ученице и на њихове резултате.

- Радим заједно са њима, и оно што могу да закључим је да су потенцијал, сада је на њима да то знање унапређују. Уколико се одлуче да наставе у том смеру, сигуран сам да ће бити успеха - прича Динић, који је и аутор Збирке задатака и тестова из информатике и рачунарства, која ће се од септембра наћи у основним школама.

Плес и фолклор у слободно време

Аница и Теа кажу да наставник Милан Динић са њима пуно ради и да су захвалне за сав труд који улаже. Кажу да су срећне у свом малом месту и да им ништа не недостаје за срећно детињство. Слободно време користе тако што Теа иде у плесну школу, а Аница игра фолклор.

Ивана Анђелковић, Блиц


# Житковац друштвене мреже Вук Караџић ОШ Милан Динић Теа Миловановић Аница Станковић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима