Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Лажни мед у једној дечјој установи у Алексинцу

rss

09.02.2021. Србија данас

Лажни мед толико се проширио у Србији да је сада, како је потврђено, стигао и до вртића. Конкретно, реч је о меду који је стигао у једну дечју установу у Алексинцу. Деца га не конзумирају, а за мед је тренутно издато решење за повлачење.

Фото: Javier Kober / Unsplash

Све је управо и открила управа вртића у Алексинцу. Они су посумњали у квалитет меда који су добили од добављача који је прошао на тендеру за различита добра, па и мед. Обавештена је Управа за ветерину која је изашла на терен.

Према сазнањима, истрага је у току, а она ће утврдити како је уопште произвођач прошао на локалном тендеру. Даље, такође, после издатог решења, следи повлачење робе, затим и казне за фалсификовање фирми.

Наиме, како је касније утврђено, пољопривредно газдинство наводно није регистровано као пчеларска производња, а фалсификовао је име фирме и етикету на којој је писало "Вученовић".

Савез пчеларских организација Србије у међувремену је објавио на свом сајту да је и број објекта за паковање меда уписан на етикети лажан.

Они упозоравају суграђане да се мед са спорном етикетом не купује и да се ради о нелегалном производу. Како наводе, "багремов мед не може да кошта 270 динара плус ПДВ што му је најчешћа цена на таквим тендерима".

Како да утврдите да ли је мед лажан?

Постоји много метода распознавања правог домаћег меда од оног лажног, па иако вам са сигурношћу ове податке могу рећи само овлашћени испитивачи, постоје неке методе којима бисте могли да утврдите да ли се ради о правом меду. Први корак је да видите шта пише на етикети меда, којег је састава и да ли садржи адитиве и додате вештачке супстанце. Наравно да је најсигурније да мед купујете директно од пчелара, али уколико немате ту могућност, откривамо вам неколико трикова како да будете сигурни да мед није лажни.

1. У кашику сипати мало меда. Држати кашику изнад пламена свеће постепено је загревајући док мед не прокључа. Ако ври и не мења боју и мирис, онда је прави. Ако потамни или мирише на шербет, онда је фалсификат.

2. Додајте неколико капи меда на папир или марамицу. Чисти мед неће дуго моћи да прође кроз папир.

3. Напуните чашу воде и додајте кашику меда. Чисти мед ће се згрудвати и спустити на дно, а лажни мед ће почети да се отапа у води.

4. Ставите мало меда код мрава. Мрави неће дирати природни мед.

5. Гледајте да ли ће се мед кристалисати током времена, популарно речено ушећерити. Имитација меда ће остати глатка као сируп, без обзира на то колико дуго је стајала, док ће се прави мед кристалисати.

Сва ова правила важе за разликовање природног од лажног меда, али када је реч о мешавини онда ови трикови нису меродавни, јер мешани мед некада не могу ни сами пчелари да препознају.

За лажни мед кажу да може да буде токсичан јер настаје загревањем шећерног сирупа, а приликом тог процеса се ствара хидрокиметилфурфурал који је отрован у већим количинама. Када се помеша лажни и природни мед врло је тешко утврдити да се ради о фалсификату. Оваква мешавина може да збуни и лабораторију током анализа. Можда најсигурнији начин за проверу природности меда јесте његова кристализација или када се мед ушећери. Прави мед се увек ушећери у тегли након неког времена и то у целој тегли уједначено, док се мешавина ушећери неуједначено, нпр. само на дну тегле.

Извор


# мед ветеринарска инспекција
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима