Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Коме пријавити рад на црно у Алексинцу?

rss

25.05.2015. Д. Остојић

Доста наших читалаца ме је контактирало са молбом да им решимо проблем рада на црно.

Коме пријавити рад на црно у Алексинцу?

Тврде да их газде нису пријавили, да у фирми раде на црно и да немају начина како да тај проблем реше.

Иако имамо искрену жељу да помогнемо, ми као локални медији не можемо тај проблем да решимо, али зато можемо да помогнемо на следећи начин. Овде ћемо поставити званичне адресе надлежних институција, као и целокупни поступак пријаве.

Користили смо садржај сајта www.upravusi.rs

 

Обавезна напомена

Пријаву послати на обе адресе. Ево и зашто. Поједини послодавци имају добре везе у неким локалним структурама инспектората, па је слање пријаве за Београд једна од сигурнијих могућности. Инспектори ће засигурно озбиљније приступити пријави, ако је добију од својих шефова из Београда.

Дакле прва дреса за пријаву је:

Министарство рада и социјалне политике
Инспекторат за рад
Рузвелтова 61
11000 Београд
тел: 011 3293 025

Мејл за целу инспекцију рада:     [email protected]

Друга адреса за пријаву је:

Инспекторат за рад
Страхињића бана бб, II спрат,
18000 Ниш
018/ 523-256,

Мејл за целу инспекцију рада у Нишу је:    [email protected]

Подношење пријаве и поступак инспекције

Ко може да поднесе пријаву?

Могућност пријаве „у име трећег лица“ (на пример, пријатеља, комшије или члана породице) овде је углавном искључена. У највећем броју случајева инспекција рада реагује само на пријаву коју је поднео радник чија су права угрожена, под пуним именом и презименом. Анонимне пријаве разматрају се само ако се односе на пријаву рада на црно или на ситуације у којима послодавац не исплаћује зараду.

Барем што се инспекције тиче, не би требало да бринеш око тога да ли ће газда сазнати за пријаву. Не само да инспектори не смеју да му кажу ко га је пријавио, већ ни да ли га је неко уопште пријавио или су просто дошли у редовну контролу.

Који је рок за подношење пријаве?

Осим у случају незаконитог отказа, рок за пријаву не постоји, мада ти свакако препоручујемо да је поднесеш што је пре могуће. Инспекција рада, као и сви други, генерално лакше утврђује чињенице о догађају који се збио пре две недеље него о оном од пре 20 година. Ако послодавца гањаш због неких неисплаћених новчаних потраживања (плате, накнаде, бонуси…), имај на уму да ти дугови застаревају у року од три године од тренутка њиховог настанка, па инспекција након истека тог периода неће моћи да уради баш ништа.

У случају да си добила отказ који сматраш незаконитим, инспекцији можеш да се обратиш тек након што тужиш послодавца суду.Тужбу за незаконит отказ можеш да поднесеш у року од 90 дана од дана када си отпуштена, а пријаву инспекцији – у року од 30 дана од дана подношења тужбе.

Како се подноси пријава?

Пријава се може поднети и писмено и усмено.

Не постоји никакав посебан формулар за подношење писмене пријаве. Довољно је да на листу папира детаљно опишеш проблем на који се жалиш и околности у којима је настао, и да наведеш податке послодавца, своје име и контакт информације (адреса, телефон, имејл). Уколико постоје сведоци, свакако их помени, чак и ако немаш њихов пристанак; ако имаш неки писани доказ за своје тврдње – боже, наравно да ћеш приложити и то. Пријаву можеш послати поштом или факсом, или је лично однети у канцеларију инспекције. Ако нас питаш за савет, препоручујемо ти ово последње, и то из два разлога. Прво, инспектор ће моћи са тобом на лицу места да рашчисти евентуалне нејасноће из пријаве, као и да те посаветује шта треба даље да радиш и како да се понашаш са послодавцем, што је посебно важно када је у питању нека неправилност коју је тешко доказати. Друго, предајом пријаве у писарници добићеш папирић са бројем  „предмета”, па ћеш, позивајући се на тај број, увек моћи да провериш докле се стигло са решавањем твог проблема.

Једини начин да поднесеш усмену пријаву јесте да одеш у инспекцију рада и испричаш свој проблем дежурном инспектору. Овај ће по твом казивању саставити службени записник, а потом ти га пружити на потпис. Потписивањем записника, формално си поднела пријаву.

Поступак

Кад прими пријаву, инспектор рада покреће поступак у оквиру којег испитује да ли је у одређеној фирми или предузећу заиста дошло до кршења законских прописа. Инспектори рада овлашћени су да улазе у предузећа слободно, без најаве, у свако доба дана и ноћи. Контролисана фирма дужна је да инспектору „омогући несметан рад“, што значи да мора да му да на увид сва релевантна документа и да му пружи све друге врсте помоћи које затражи.

Рок за завршетак поступка је месец дана од тренутка подношења пријаве, односно петнаест дана – ако се поступак води због пријаве незаконитог отказа. Изузетно, рокови могу бити продужени на два месеца, уколико је инспектору потребно више времена да би утврдио чињенице, па спроводи нешто што се назива „посебан поступак испитивања“.

На крају поступка инспектор доноси решење – документ у којем он наводи опис ситуације, утврђене законске преступе и списак мера које је тим поводом предузео.

Током поступка имаш право да се информишеш о томе докле се стигло са твојим предметом. На крају поступка инспектор је дужан да те писмено обавести о исходу поступка и предузетим мерама.

Притужбе на рад инспекције

Ако ниси задовољна понашањем или поступањем инспектора рада, можеш да саставиш и поднесеш притужбу директору Инспектората за рад или министру рада и социјалне политике. Рок за одговор на притужбу, под условом да си га изричито тражила, јесте петнаест дана. Ако не будеш задовољна њиховом реакцијом, остаје ти још само да покренеш управни спор.

У притужби треба да напишеш да је подносиш министру или директору Инспектората за рад, али тај папир треба да пошаљеш самом огранку инспекције на који се жалиш. Њихов је посао да притужбу проследе на виши ниво.


# Душан Остојић Београд инспекција рад
@zubarcina @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима