Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Казна за убијање до 100.000 или затвор - ево шта треба урадити када наиђете на змију

rss

08.05.2021.

Кад их нађете, не треба их дирати и узнемиравати, пошто су све заштићене законом. Они који змију нађу у домаћинству, најбоље је да контактирају са Зоо-хигијеном или сличним организацијама.

Фото: архива

Змије су већ у априлу измилеле због топлијег времена. С почетком маја, све их чешће људи виђају и у градовима, али, срећом, оне нису отровне. Ипак, било је и случајева попут Алексинца, где су се крајем априла десила два уједа. Тинејџерку Е. М. (17) ујео је поскок и имала је симптоме озбиљног тровања змијским отровом, док је дечак (6) кога је такође ујела змија задржан у болници без тегоба.

Буду и у подрумима

Казне за убијање змија су 40.000-100.000, зависно од тога која је врста и који је степен њене заштите. Према члану 269 Кривичног законика, онај ко убије, повреди, мучи или на други начин злоставља животињу, кажњава се новчаном казном или затвором до једне године. Уколико је реч о више животиња или заштићеним врстама, увећава се новчана казна, али и затворска, која у том случају може да буде до три године.

Херпетолог Марко Дивац, из Завода за заштиту природе Србије, објаснио је која су то места у градовима која змије најчешће настањују.

- Њихово најчешће станиште су паркови, а има их и поред река, потока, канала и осталих водених површина, као и у разним депонијама, напуштеним објектима или, на пример, силосима за жито, где је велика бројност мишева, којима се оне хране - рекао је он и додао да нису ретки случајеви да се змија нађе у подрумима и домовима, јер су то места с температуром која им одговара.

Како каже, змије прате и свој плен (мишеве), па се често могу наћи у близини људи и објеката у којима има мишева, који су ту привучени остацима хране или отпадом. У Србији живи 10 врста змија, од којих су три врсте отровнице.

- Од отровних змија код нас живе поскок, шарка и шарган. На територији Београда нема отровница. Популације шарки могу се наћи у близини Обедске баре, Засавице, Фрушке горе, Вршачких планина, на Старој планини, планинама југозападне Србије итд. Поскок насељава Балканско полуострво јужно од Саве и Дунава, па и јужно од Ваљева (река Градац). Шарган је везан за велике надморске висине крајњег југа Србије (Шар-планина).

С друге стране, све оне безопасне змије које виђамо, према речима нашег саговорника, најчешће су из фамилије смукова (белоушка, рибарица, смукуља, Ескулапов смук и степски смук).

- То су потпуно безопасне врсте, које немају отровне жлезде. Смукови су агресивни и уједају само кад се хватају рукама или узнемиравају, никад не уједају људе из чиста мира. Обично беже кад им се приђе на неколико метара.

Позвати стручњаке

Дивац је објаснио и шта радити уколико се нађете у блиском контакту са змијом.

- Кад се у природи нађе змија, не треба је дирати и узнемиравати, пошто су све законски заштићене и кажњиво је свако узнемиравање и убијање змија. За оне који змију нађу у домаћинству или подруму, згради, најбоље је позвати зоо-хигијену и сличне организације, а може се писати и Заводу за заштиту природе Србије.

Казне за убијање змија

Шарка, планински шарган - 100.000

Четворопруги смук - 50.000

Шилац - 50.000

Све остале врсте - 40.000

Извор


# змије
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима