Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Игре наших предака

rss

23.04.2018. Текст и фото: Божа Марковић - Несврћанин

Иза Васкрса ове године под називом "Игре наших предака" Учитељско друштво Алексинца организовало је такмичење за десетак екипа од по шест девојчица и дечака од првог до четвртог разреда.

Игре наших предака

Деца су се такмичила у дисциплинама: надвлачење конопца, скок у даљ из места, трка у џаковима и најбрже јаје.

У такмичењу су учествовале школе: "Вожд Карађорђе" са две екипе, Алексиначки Рудник и Бобовиште, са две екипе, "Вук Караџић" Житковац, Рутевац, Суботинац, Трњане и Ражањ.

Екипни пласман је следећи: 1. Алексиначки Рудник, 3. Бобовиште, ОШ Житковц и 4. Ражањ. Прве три екипе су добиле медаље за освојена места.

Организатор је успешно организовао такмичење, али по мишљењу неких присутних такмичара, је могло да буде више деце, што се види из тога да је дошла ОШ из Ражња, а нису се се појавиле друге екипе из ОШ Алексинац, као и из периферних школа Општине Алексинац.

Екипе из Трњана имале су дресове Спортског савеза Алексинац и назива школе, док друге нису имале никакво обележје, што је још бољом организацијом требало да се отклони.

Сигурно су средства у питању, али ако хоћемо традицију да негујемо зато би можда требало мало више и да уложимо, али и више деце да у све то укључимо.

То би могло да се постигне ако би се такмичење у два дела организовало у Тешици, Трњану, Житковцу, Катуну, Алексинцу, Рутевцу и Бовну или сл, пре Васкса, а после елиминација да се организује општинско такмичење у време или иза Васкрса, као у овом сличају.

Наравно, све то треба пропратити екипама за извештавање, што је у овом случају изостало из непознатих разлога, што можда говори о томе колико нам је до традиције стало.

Свеобухватном организацијом и масовнијим учешћем свих основних школа Општине Алексинац, па и других из Ражња, Соко Бање, нпр. показали би да смо доследни чувари традиције, а код деце би развијали такмичарски дух што је њима преко потребно за њихов духовни и телесни развој, што је подједнако важно као и развој у другим областима живота и рада деце.


# Алексиначки Рудник Житковац Божа Марковић - Несврћанин Бобовиште школа Трњане игра Вук Караџић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима