Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Емотивни цртеж лекара из Алексинца

rss

07.05.2020. Телеграф.рс

Алексиначки анестезиолог Младен Стојановић на несвакидашњи начин је описао лекарске дане у нишком Клиничком центру где је стигао 9. априла, усред епидемије корона вируса, као испомоћ својим колегама.

Фото: Приватна архива

Уместо речима, овај лекар је сву страхоту борбе за живот сваког пацијента преточио у цртеж, који подсећа на илустрацију из средњевековних књига које приповедају о вечитој борби између добра и зла.

Оловком је на дирљив начин приказао измученог пацијента за којег се пођеднаком снагом боре лекари уз помоћ анђела и паклене силе које покушавају да га одвуку из руку доброчинитеља.

Стојановић каже да је позив да дође у Ниш прихватио одмах, те да је био свестан онога што га чека, али да је оно што је затекао у болници, нажалост премашило његове слутње.

- Тек две године радим у Општој болници у Алексинцу, искуства са оваквом ситуацијом нисам имао никаквог. У Ниш је најпре отишао наш начелник Драган Бранковић, а затим је и мени стигао позив директора Клинике за анестезију и интензивну терапију Радмила Јанковића да појачам њихове редове. Оно што сам тамо видео, заиста је било страшно.... гледао сам измучене људе, како се боре за живот, било је доста младих... Све сам то веома емотивно доживео и тако је настао мој цртеж – прича др Стојановић.

Каже да је као дете обожавао и да чита и да црта стрипове, али да није ни слутио на какву ће га тематику навести професија за коју се определио.

- Након што бих дошао с посла, изолован од породице, требао ми је некакав вентил, и тако је настао тај цртеж. Приказао сам како се сваког дана отимамо за сваког пацијента, у већини случајева смо ми побеђивали у тој борби, али смо били и поражени. Осећали смо то као професионалну али и личну борбу са том силом која је вукла пацијенте на ту мрачну страну, супротстављали јој се надљудским снагама и сваким даном, све чешће били победници – казао је др Стојановић.

Своје дело срамежљиво је показао најближим колегама, а они су цртеж проследили даље, тако да је на крају завршио и на званичној Фејсбук страници Клинике за анестезију и интензивну терапију.

- Драго ми је што су моје колеге разумеле цртеж... Приказ јесте драматичан али илуструје снагу коју смо показали да би се изборили са овим злом – наводи др Стојановић и додаје да ће се, с обзиром на јењавање епидемије, надаље бавити ведријим темама.

Борба лекара преточена у цртеж / Аутор: Младен Стојановић


# Драган Бранковић коронавирус Младен Стојановић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима