Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

До краја ове године, може се користити годишњи одмор из прошле

rss

04.06.2021. Југмедиа

Стари годишњи одмори могу се искористити до краја 2021.године, закључак је Владе Србије, која је препоруку с тим у вези дала још у фебруару ове године. Ових дана је та прича актуелизована, зову нас и послодавци и запослени да би се информисали, али представки или неких захтева на ову тему, није било, рекла је у изјави за Југмедиу Милица Љујић Китановић шеф Одсека Инспекције рада за Јабланички управни округ.

До краја ове године, може се користити годишњи одмор из прошле

Због природе посла у ванредним околностима и епидемије Ковида 19, послодавцима се препоручује да омогуће коришћење старих годишњих одмора до краја ове године, односно прошлогодишњег другог дела. За стари одмор из 2019.године такође постоји препорука, да се његово коришћење омогући до 30.јуна 2021.године.

Влада је дала препоруку, а с тим у вези и објашњење зашто и коме је она намењена.

„Због посла у ванредним околностима, привремене спречености за рад услед обољевања од заразне болести, затим изолације или карантина. То су све разлози које би послодавац требао да уважи и има у виду код доношења одлуке о коришћењу одмора“, каже наша саговорница.

Она подсећа да послодавац у зависности од потребе делатности којом се бави одлучује о времену коришћења годишњих одмора запослених. Ово практично значи да он може да се руководи препоруком Владе у складу са природом свог посла.

Такође, запослени по Закону о раду, не може да се одрекне права на годишњи одмор, на који има право у трајању од најмање 20 радних дана. Може да их користи у два или више делова.

Извор


# одмор Влада Србије
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима