Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Do kraja ove godine, može se koristiti godišnji odmor iz prošle

rss

04.06.2021. Jugmedia

Stari godišnji odmori mogu se iskoristiti do kraja 2021.godine, zaključak je Vlade Srbije, koja je preporuku s tim u vezi dala još u februaru ove godine. Ovih dana je ta priča aktuelizovana, zovu nas i poslodavci i zaposleni da bi se informisali, ali predstavki ili nekih zahteva na ovu temu, nije bilo, rekla je u izjavi za Jugmediu Milica Ljujić Kitanović šef Odseka Inspekcije rada za Jablanički upravni okrug.

Do kraja ove godine, može se koristiti godišnji odmor iz prošle

Zbog prirode posla u vanrednim okolnostima i epidemije Kovida 19, poslodavcima se preporučuje da omoguće korišćenje starih godišnjih odmora do kraja ove godine, odnosno prošlogodišnjeg drugog dela. Za stari odmor iz 2019.godine takođe postoji preporuka, da se njegovo korišćenje omogući do 30.juna 2021.godine.

Vlada je dala preporuku, a s tim u vezi i objašnjenje zašto i kome je ona namenjena.

„Zbog posla u vanrednim okolnostima, privremene sprečenosti za rad usled oboljevanja od zarazne bolesti, zatim izolacije ili karantina. To su sve razlozi koje bi poslodavac trebao da uvaži i ima u vidu kod donošenja odluke o korišćenju odmora“, kaže naša sagovornica.

Ona podseća da poslodavac u zavisnosti od potrebe delatnosti kojom se bavi odlučuje o vremenu korišćenja godišnjih odmora zaposlenih. Ovo praktično znači da on može da se rukovodi preporukom Vlade u skladu sa prirodom svog posla.

Takođe, zaposleni po Zakonu o radu, ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, na koji ima pravo u trajanju od najmanje 20 radnih dana. Može da ih koristi u dva ili više delova.

Izvor


# odmor Vlada Srbije
@


 Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima