Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли је на ред за уништење дошла и градска фонтана у центру Алексинца?

rss

07.04.2019. Душан Остојић

Након дрвореда са чијим се сечењем креће за пар дана, још једном симболу Алексинца прети уништење!

Фото: мапио.нет

Да ли је на ред за уништење дошла и градска фонтана у центру Алексинца?

За сада нема одговора, каква ће бити судбина фонтане, и да ли ће тај уметнички рад професора Павла Насковића, бити уништен или премештен?

Фонтана у центру Алексинца представља мозаик, који је урадио професор Насковић, и осим што припада делима уметности, за многе Алексинчане, фонтане је део одрастања, носталгије, али и неких лепих успомена на дане и сате проведене у центру града.

Питање фонтане се може тумачити на два начина. Први, представља начин како се власт односи према традицији, уметности и нечему што представља симбол центра Алексинца. Други је питање, да ли је професор Павле Насковић, заслужио да се његов уметнички рад уништи или премести на неку споредну локацију, и ко има и какве мотиве да то уради?
Професор Насковић је ликовно описменио на стотине и стотине ђака, неки од њих су му данас колеге, а поједини га се сећају са заиста лепим речима;

"Професор Павле Насковић је школован ,културан,опште образован добротвор, љубав према уметности и естетици усадио је мојој и многим пре и после моје генерације гимназијалаца .Част ми је што сам била његов ђак" истиче К.Б.

Вајар, Ласло Силађи, у кратком коментару за фонтану каже: "Облине базена, наспрем геометријски супростављеног постоља чине добар међусобни контраст. Облине базена су пажљиво утискиване комадићима мозаика и заиста се осећа, укупно гледано, много љубави и доследности у реализацији и, свакако, видљив ауторски печат."

Шта је решење, када је тендер за уређење центра Алексинца изгласан, пројекат усвојен и извођачи одређени?

Прво фонтану никако не уништавати, нити премештати.

Друго, пошто професор Насковић живи и ствара у Алексинцу, треба га позвати и консултовати, како је најбезбедније заштити фонтану док се радови не заврше.

На тај начин, Алексинац не би изгубио један од својих симбола, а локална власт би показала да уважава рад својих суграђана који су своја уметничка дела оставили граду. Подсећања ради, мозаици Павла Насковића, се налазе у Вртићу Лане, Високој школи за образовање Васпитача, Цркви Свети Никола, а његова уља представљају сталну поставку слика у скупштинској сали општине Алексинац.

Извор: Проверена вест

Коментара: 6


# Алексинац Душан Остојић Свети Никола фонтана
@zubarcina @


 

▲ ▼ [+][-]


 • (+13) (-4)

  Zoran Jovanovic 07.04.2019.
  U svakom slucaju treba konsultovati Pavla Naskovica a.misljenja sam da fontanu ne treba rusiti.A sto se tice drveca,zasto bi drvece Lipe ,koje sa svojim prijatnim mirisom pamtimo ne bi ostalo?Mislim da cvece sa mirisom je bolje od onoga bez mirisa pa ne vidim zasto treba Lipe unistiti.

 • (+8) (-16)

  Vesna Veličković 07.04.2019.
  Zašto si sa mog profila bez pitanja prepisao Laslov osvrt na fontanu.On je to uradio na moju molbu i zbog mene!!!Stvarno treba da te je sramota!

 • (+15) (-2)

  Balkan 07.04.2019.
  Sa fontanom mozemo samo da nagadjamo sta ce biti.
  Ali sta se desilo sa drvecem ispred Balkana ili ti sad Ideje?
  Nekada je tu bilo tri drveta dok je Balkan bio u vlasnistvu drzave.
  Prodajom Balkana u privatno vlasnistvo drvece nam je nestalo.
  Na mestu gde je bilo drvece tri lose zabetonirana kruga.
  Ko je i kada posekao ovo drvece i po cijem nalogu ?
  Novinari Aleksinackih portala evo teme koju mozete malo da istrazite.

 • (+4) (-1)

  Za redakciju 08.04.2019.
  Neke komentatore,ili na blok,ili na hitnu hospitalizaciju!

 • (+8) (-3)

  I. I. 08.04.2019.
  Drago mi je da je neko pokrenuo ovu temu. Niko ne spori da treba da se poploča glavna ulica, samo to ne treba raditi da bi firme ljudi bliskih vlastima zaradile. Kada se u ozbiljnim zemljama takve stvari rade ne gleda se pet ili deset, već 50 godina unapred, konsultuju se arhitekte, pejzažne arhitekte, organizuje se konkurs, odabrani projekat se da na uvid građanima, građanima se pruži prilika da daju svoje mišljenje... Na isti način je rađen i plato ispred Doma kulture, pa smo dobili, pored onog što je dobro urađeno, i dve fontane koje su, sa svojim pravougaonim oblikom, crvenim pločama i raznobojnim svetlima, čist kičeraj i koje Aleksinčani sa razlogom zovu "pojila". Mogli su se angažovati neki umetnici da izrade skulpture, moglo je rešenje biti originalno... Sad u glavnoj ulici uklanjamo umetničko delo i rušimo originalno rešenje - treba pomenuti i da je čitav plato oko fontane delo naše sugrađanke, arhitekte - da bi postavili nešto bezlično i generičko.

 • (+20) (-10)

  Radmila Jonić 08.04.2019.
  Malo je malih gradova sa privilegijom da ima ovakvu fontanu. Takođe, malo je gradova koji bi dozvolili da jedinstveno umetničko i funkcionalno delo godinama bude prljavo i zapušteno. Pre desetak dana, kad sam prolazila pored nje, došlo mi je da odem prekoputa,kupim ribaću četku i deterdžent, i pošteno je oribam- ne bi mi trebalo više od sat vremena. Tvrdim da na njeno održavanje, za sve vreme od kad postoji, nije potrošen taj sat. Svakako, profesora Naskovića treba kontaktirati, i zamoliti ga da svoje delo uzme natrag, jer ga Aleksinčani definitivno ne zaslužuju.


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима