Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Да ли је на ред за уништење дошла и градска фонтана у центру Алексинца?

rss

07.04.2019. Душан Остојић

Након дрвореда са чијим се сечењем креће за пар дана, још једном симболу Алексинца прети уништење!

Фото: мапио.нет

Да ли је на ред за уништење дошла и градска фонтана у центру Алексинца?

За сада нема одговора, каква ће бити судбина фонтане, и да ли ће тај уметнички рад професора Павла Насковића, бити уништен или премештен?

Фонтана у центру Алексинца представља мозаик, који је урадио професор Насковић, и осим што припада делима уметности, за многе Алексинчане, фонтане је део одрастања, носталгије, али и неких лепих успомена на дане и сате проведене у центру града.

Питање фонтане се може тумачити на два начина. Први, представља начин како се власт односи према традицији, уметности и нечему што представља симбол центра Алексинца. Други је питање, да ли је професор Павле Насковић, заслужио да се његов уметнички рад уништи или премести на неку споредну локацију, и ко има и какве мотиве да то уради?
Професор Насковић је ликовно описменио на стотине и стотине ђака, неки од њих су му данас колеге, а поједини га се сећају са заиста лепим речима;

"Професор Павле Насковић је школован ,културан,опште образован добротвор, љубав према уметности и естетици усадио је мојој и многим пре и после моје генерације гимназијалаца .Част ми је што сам била његов ђак" истиче К.Б.

Вајар, Ласло Силађи, у кратком коментару за фонтану каже: "Облине базена, наспрем геометријски супростављеног постоља чине добар међусобни контраст. Облине базена су пажљиво утискиване комадићима мозаика и заиста се осећа, укупно гледано, много љубави и доследности у реализацији и, свакако, видљив ауторски печат."

Шта је решење, када је тендер за уређење центра Алексинца изгласан, пројекат усвојен и извођачи одређени?

Прво фонтану никако не уништавати, нити премештати.

Друго, пошто професор Насковић живи и ствара у Алексинцу, треба га позвати и консултовати, како је најбезбедније заштити фонтану док се радови не заврше.

На тај начин, Алексинац не би изгубио један од својих симбола, а локална власт би показала да уважава рад својих суграђана који су своја уметничка дела оставили граду. Подсећања ради, мозаици Павла Насковића, се налазе у Вртићу Лане, Високој школи за образовање Васпитача, Цркви Свети Никола, а његова уља представљају сталну поставку слика у скупштинској сали општине Алексинац.

Извор: Проверена вест


# Алексинац Душан Остојић Свети Никола фонтана
@zubarcina @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима