Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Алексиначка Хитна помоћ само за најхитније позиве

rss

26.12.2017. РТС

Иако има три комплетно опремљена санитета, алексиначка Хитна помоћ са постојећим бројем запослених има само једну теренску екипу у смени. Општина Алексинац иначе има 72 насеља са више од 50.000 становника, док у суседним општинама Сокобањи и Ражњу служба хитне помоћи не постоји.

РТС: Алексиначка Хитна помоћ само за најхитније позиве

Житељи алексиначке општине који позову 194 не ретко не могу да рачунају на брзи долазак екипе хитне помоћи.

"Са родитељима десило се више пута да екипа не може да додје тог момента. Консултујемо лекаре који су се јавили шта да урадимо до тада, или да се организујемо да дођемо до хитне помоћи", каже Милена Максимовић, Алексинац.

Проблем је у томе што Алексинац, иначе једна од највећих општина у Србији, има само једну теренску екипу хитне помоћи у смени. Зато, иако примају више позива истовремено, одговарају само на један - најхитнији.

"Највећи проблем је што поред општине Алексинац, која има велику разуђеност, покривамо и коридор 10 од Дражевца до Појата, и возимо у нишки Клинички центар животно угрожене пацијенте из Опште болнице у Алексинцу", каже  др Звездана Антић, начелник Службе хитне медицинске помоћи Алексинац.

Тако, док је екипа са пацијентом у Нишу или у селима удаљеним и по 50 километара, Алексинац остаје без теренске екипе хитне помоћи, а кажу, нема довољно лекара ни за дежурства у амбуланти. Срећна околност је та што у овом месту хитна помоћ функционише у оквиру Дома здравља, у приземљу зграде.

"Пошто нема довољно екипа да покрију све смене, помажу у одређеном делу дана и лекари опште медицине. Силазе у хитну помоћ да прегледају пацијенте који не могу да се попну спрат више или су витално угрожени", каже  др Родољуб Живадиновић, директор Дома здравља Алексинац.

Из ове установе више пута обраћали су се Министарству здравља ради нових запошљавања.

У Министарству здравља кажу да су алексиначком Дому здравља одобрили запошљавање четири лекара и осам медицинских сестара, док овде тврде да су ове године запослили три сестре и четири лекара, али да тиме није повећан број запослених већ су они дошли на места пензионисаних колега, а да је потреба за додатним теренским екипама остала.

Општина, која иначе спада у ред неразвијених, годишње издваја 17 милиона динара за рад ове установе што одлази на одржавање амбуланти, док би за ангажовање особља било потрено много више.

Јелена Мариновић, Драган Живановић, РТС


# Милена Максимовић Дом здравља општина Родољуб Живадиновић хитна помоћ Звездана Антић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима