Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Саопштење за јавност директора Дома Здравља Родољуба Живадиновића

rss

18.10.2018.

Директор алексиначког Дома здравља реаговао је поводом оптужби које су ових дана јавно упућене на његову адресу.

Саопштење за јавност директора Дома Здравља Родољуба Живадиновића

Ових дана се води систематска јавна кампања против Дома здравља Алексинац, као и директора Дома здравља Алексинац лично, те се овом приликом обраћамо јавности следећим саопштењем за јавност.

Ради се о тенденциозном покушају дезавуисања Дома здравља и мене лично, а можда је све изнесено и са политичком позадином када информацију о томе шири један од челника општинског одбора ДС у Алексинцу Бобан Ранђеловић. Јер, Дом здравља Алексинац је постао једна од најреспектабилнијих здравствених установа у Србији, која решава проблеме, а не гура их под тепих, што очигледно појединцима смета, те сматрају да ће јавним блаћењем установе и/или појединаца без доказа постићи свој циљ.

Дом здравља Алексинац последњих година постао је установа у којој више ништа не недостаје, од лекова (на почетку мог мандата 2015. године од РФЗО смо за лекове добијали 6.475.000 динара на годишњем нивоу и није их било довољно, а 2018. године 10.697.000 динара, што је чак 65% више, док се је годинама раније, та сума смањивала из године у годину), преко санитетско-потрошног материјала, па до нужне опреме и возила (два нова комплетно опремљена санитета набављена су у последње две године, једно ново комби возило за превоз пацијената на дијализу и више возила за теренске службе, јер је пружање услуга кућне неге проширено са града на територију целе општине, како би се учинило доступним свим нашим грађанима).

Дом здравља Алексинац акредитован је од стране Агенције за акредитацију здравствених установа Републике Србије (и то на максимални период од 7 година), која тиме потврђује да се у Дому здравља Алексинац ради по усвојеним процедурама и у складу са најзахтевнијим прописима и правилима струке.

Својим радом, установа је постигла и афирмацију ван територије општине Алексинац, што је препознала и Агенција за акредитацију здравствених установа Републике Србије, и предложила директора Дома здравља Алексинац за председника Радног тела за утврђивање заједничких процедура за здравствене установе. Ово Радно тело тренутно решава један од највећих проблема у комуникацији између здравствених установа на територији Републике Србије, а то је транспорт пацијената између установа и задржавање екипа у другим установама од по неколико сати, док за то време територије малих општина остају без теренске екипе хитне помоћи, не својом кривицом. Својим радом, ово Радно тело утире пут системском решавању овог проблема на нивоу Србије, што се догађа управо на иницијативу Дома здравља Алексинац.

Оно што се ових дана појавило у јавности о Дому здравља Алексинац и мени лично, толико је ниско и несувисло, обилује неистинама и слободним пројекцијама, да реално не заслужује било какав одговор.

Од почетка мог мандата, а нарочито од смањења броја запослених на стоматологији, што је урађено након Одлуке Владе Републике Србије, пријаве инспекцијама су учестале, и више се не могу пребројати посете разних инспекција Дому здравља Алексинац претходних година, а ако је потребно, и то бројање ћемо обавити. Рад Дома здравља Алексинац се увек показивао као исправан, а пријаве као нетачне, тј. очигледно тенденциозне и злонамерне. Важно је да су и тако малобројни радници Дома здравља изгубили дане и месеце фотокопирајући потребне доказе и разговарајући са инспекторима свих врста, уместо да раде свој редовни посао. Пријаве су потписиване најчешће од нашег бившег запосленог, стоматолога Душана Остојића, али већином су биле анонимне, или потписиване са именима и адресама које у Алексинцу не постоје.

Пошто сам ја и пчелар, а тренутно председник Савеза пчеларских организација Србије, слате су бројне пријаве и против Савеза. Видело се више пута да су и сами београдски инспектори убрзо схватили шта се крије иза свих достављених несувислих пријава, само „некима“ у Алексинцу то још увек није јасно или „није јасно“. Илузорно је рећи да и тамо ништа незаконито нису могли да нађу, Савез пчеларских организација Србије и Дом здравља Алексинац су пример законитог рада, али наравно примена закона многима смета, јер су навикли на хаос, лов у мутном је увек био најинтересантнији људима ниског морала.

На колегијуму Дома здравља Алексинац смо закључили да је потребно да објавимо податке о пар дезинформација које се злонамерно, очигледно и са политичком позадином, пласирају у јавност ових дана, како бисмо показали сав бесмисао и свих осталих празних оптужби којима смо изложени као установа. Све остало што медији желе да провере, стоји им на располагању у сваком тренутку, сходно закону.

1) Критикован сам како кажњавам раднике због „ситница“. Од како сам директор (31. децембар 2014) до данас, укупно сам казнио 14 радника (1 на нешто више од 3 месеца, у просеку), од тога 6 је кажњено упозорењем, а 8 новчаним казнама. Напомињем да сам први директор најмање у последњих деценију или две, који је почео да кажњава запослене због кршења правила рада и неодговорности према послу, управо да бих успоставио ред у складу са законом, а на корист осигураника, али некоме успостављање реда изгледа не одговара.

2) Критикован сам како пречесто идем на службени пут. Од како сам директор Дома здравља Алексинац, просечно сам ишао на службени пут 2 пута месечно (прецизније једном на 12,7 дана), што сигурно не може да се окарактерише нерационалним или непотребним, а веома често је то било управо на позив надлежних државних органа, пре свега Министарства здравља. Никада не узимам дневнице за та путовања, то је моја лична одлука и допринос Дому здравља од јануара 2015. године, иако на њих итекако имам право, а свакако да дневнице припадају возачу у висини одређеној законом, и ја њему не могу да наредим да не узима оно што му законски припада, као што могу да „наредим“ себи.

За све остале чињенице, податке и информације сви медији могу се у сваком тренутку обратити Дому здравља Алексинац сходно позитивним прописима, и добиће одговоре у законском року.

Детаљније на линку.


# превоз Бобан Ранђеловић Дом здравља општина Родољуб Живадиновић
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима