Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Осмог августа, на Св. Петку (Трнову), у Тешици одржан други овогодишњи вашар - панађур

rss

10.08.2017. Текст и фото: Томислав Брзаковић

Некада је на сточној пијаци било на десетине свих врста стоке. Ове године само неколико коза. Зелена пијаца и бувљак готово празни. Толико је мало света било, да су се могли избројати.

Осмог августа, на Св. Петку (Трнову), у Тешици одржан други овогодишњи вашар - панађур

У једном од највећих насеља у алексиначком Поморављу, па и шире Тешици, одржан је осмог августа на Св. Петку – Трнову. Други овогодишњи вашар - панађур. Први је био 28. јуна „Видовдан“. Кроз месец дана 8. септембра, биће одржан и трећи вашар на „Краљичин дан.

Некада су не само Тешичани, већ и житељи тридесетак насеља у окружењу па и шире, сваки од ових вашара - панађура, жељно очекивали, као што жедна земља очекује кишу. А како и неби, када су тамо могли неки да продају а други да купе крупну или ситну стоку, које је било на претек, па су могли и да се „ценкају“. Посебно су добро пролазили матропази. Они сналажљивији на једном крају сточне пијаце купе а одмах на другом препродају и зарађују. Додуше у Тешици сваког петка се одржава сточна и зелена пијаца, али је она кратког даха до подне и разлаз. Међутим вашар је вашар, трајао је и по три дана. Па они који не купе данас, купе сутра или прекосутра трећег дана вашара.

Вашар као вашар било је занимације за све узрасте од 8 до 88 година. Вртели су се рингишпили велики и мали, био је „зид смрти“, смешна огледала, зоовртови, народа је било земљи тешко. На улазу у вашариште су се тискали једни да уђу други да изађу. Свакако да су кафане и то под вејницима, биле незаобилазне. У свакој од њих музика углавном плех “трубачи“ трештала је нон-стоп. Певачи и певаљке, разгаљивали су душе гостима уз богат бакшиш. А када је реч о младима, било их је ко плеве. За њих је углавном био намењен трећи дан вашара, ма да их је у знатном броју било и прва два дана. Долазило је до познанстава, заљубљивања, па су и провадаџије имали пуне руке посла, јер су уговарали прошевине па и свадбе.

ВРЕМЕ СЕ ПРОМЕНИЛО

Тако је било некада, не из прича других него из личног доживљаја творца ових редова. Како је време одмицало, народ се проређивао јер је напуштао село и одлазио у град. Посебно су млади у томе предњачили. Једни ради школовања, и зашпослења као образовани људи, а други због запослења као неквалификована радна снага. Из године у годину сви који су се запошљавали, нису се враћали у село него постали су житељи града у коме раде. Једни добијањем станова, други изградњом породичних кућа. На селу су остајали само стари и изнемогли којима више није стало до чување крупне па и ситне ѕтоке.

Време се променило толико да и није чудо што је од вашара до вашара све мање и људи и стоке. За време видовданског вашара, на сточној пијаци није било ни једно грло крупне стоке, осим неколико коза. Али су зато зелена пијаца и бувљак били пуни ко око. Међутим, на Св. Петку - Трнову, дошло ми је да заплачем као мало дете. На све је личило, али на вашар као некада није. Није личило ни на пијацу, о томе говоре уместо речи ово неколико снимака које сам забележио. На улазу није било људи него по неки пролазник или ауто. Десно од улаза је велика вага која није ни отварана јер није било стоке, осим неколико коза.

На зеленој пијаци јад и беда, једва да је било двадесетак продаваца, али без купаца као што снимак показује. Ништа боље није било ни на бувљаку, а није се овајдио ни власник кафане „Калинац“, која је имала ту и тамо по неког госта. Чак и музика није помогла да дође више гостију. А како би дошли када их је било толико мало, да се фигуративно изразим, могли су се пребројати на прсте.

Све у свему прошао је још један вашар - панађур у Тешици, који ће бити брзо заборављен. Остаје још један, као што сам рекао кроз месец дана, тачније речено 8. септембра је „Краљичин дан“ и трећи вашар који ће бити одржан у Тешици. Како ће на њему бити боље или горе од ова предходна два видећемо. У осталом и о њему ће читаоци Алексинац.нет-а бити благовремено обавештени.

Фото галерија


# Тешица Алексинац.Нет вашар Света Петка
@aleksinacnet @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима