Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро шест постројења за производњу енергије из биомасе

rss

14.11.2015. РТС, Танјуг

Министар енергетике Александар Антић потписао је уговоре о додели бесповратних средстава у износу од 1,6 милиона долара за подршку у изградњи шест нових постројења у Србији за комбиновану производњу електричне и топлотне енергије из биомасе и биогаса.

Ускоро шест постројења за производњу енергије из биомасе

Постројења ће се градити у наредне две године у Алексинцу, Бачу, Алибунару и Зрењанину.

Министар Александар Антић је, након потписивања уговора у Министарству рударства и енергетике са представницима шест квалификованих компанија чије су инвестиције, рекао да ће изградњом тих постројења Србија добити укупно 6,32 мегавата инсталисане електричне снаге.

Бесповратна средства добијена су у износу од 15 одсто укупне инвестиционе вредности за сваки пројекат појединачно односно у максималном износу од 275.000 долара под условом да је укупна вредност сваког пројекта већа од 1,2 милиона долара.

Уговорима који су данас потписани предвиђена је исплата 30 одсто од укупног износа додељених средстава, док ће преосталих 70 одсто бити исплаћено инвеститорима тек након реализације укупне инвестиције и пркуључења постројења на дистрибутивну мрежу, што се очекује у периоду од наредне две године.

Очекивана годишња производња електричне енергије из свих шест електрана износиће око 47 гигават сати и приближно исто толико топлотне енергије.

Реч је о постројењима која користе обновљиве изворе енергије, а укупна вредност тих инвестиција је 22,7 милиона долара, рекао је министар.

Средства за подршку инвестицијама у та постројења обезбеђена су у оквиру пројекта "Смањење баријера за убрзани развој тржишта биомасе у Србији" који финансира Глобални фонд за заштиту животне средине, а спроводи УНДП у партнерству са Министарством рударства и енергетике.

Уговори су потписани са предузећима "Форком" из Београда, које ће градити постројења у Алексинцу, затим са предузећима "БГС Гама БП", "БГС Алфа БП" и "БГС Бета БП" која ће градити постројења у Бачу.

Такође, уговори су потписани и са фирмом "Биогас енерџи" које ће имати постројење у месту Иланџа код Алибунара и фирмом "Биоелектра" која ће градити постројење у Ботошу код Зрењанина.

"Овај пројекат је важан, јер је део изградње нових енергетских објеката у Србији, као и због промоције биомасе и биогаса, који су значајан ресурс наше земље", истакао је Антић.

Опредељеност за обновљиве изворе енергије 

Министар је поручио да је влада стратешки опредељена за подизање учешћа обновљивих извора у укупној производњи енергије у Србји.

Антић је рекао да је реализација тих инвестиција значајан допринос стабилности енергетског система и унапређењу одрживог коришћења енергије кроз диверсификацију њених извора и развоја тржишта биомасе за њено веће коришћење у Србији за добијање енергије.

Како је рекао, источна Србија има велики потенцијал за биомасу, на пример Зајечар, Бор, Мајданпек, Неготин и Кладово, које ће влада подржати уколико буду хтели да развијају коришћење биомасе.

Портфолио менаџер за енергетику у Канцеларији УНДП-а у Србији Маја Матејић је рекла да имају одличну сарадњу са Министарством рударства и енергетике и да је тај пројекат добар прмер одличне међусекторске сарадње, с обзиром на то да је укључено и Министарство пољопривреде.

"Сарадња са Министарством енергетике иде узлазном линијом и недавно смо припремили заједно велики пројекат у области енергетске ефикасности који је, такође, одобрио Глобални фонд за животну средину, финансирање је око 2,5 милиона долара, а укупна вредност ће бити око 20 милиона", рекла је Матејићева.

Додала је да се тај пројекат односи на имплементацију закона о ефикасном коришћењу енергије на локалном нивоу.

Истакла је да је Србија са Министарством енергетике успела да повуче значајна средства из Глобалног фонда за животну средину.

Биомаса је највећи обновљиви извор енергије, а Србија спада у врх европских земаља по количини неискоришћене биомасе.

Према ранијим проценама, укупан енергетски потенцијал биомасе у Србији износи 3,1 милиона тона еквивалентне нафте (дрвна биомаса: 1,5 милиона и пољопривредна: 1,6 милиона).

Србија се, као чланица Енергетске заједнице Југоисточне Европе, обавезала да до 2020. године осигураи 27 одсто од укупне потрошње енергије из обновљивих извора енергије.

Пољопривредну биомасу у смислу жетвених остатака чине: слама стрмних жита – пшеница, јечам, раж, зоб, слама соје и уљане репице, кукурузне стабљике, стабљике сунцокрета, сирка, дувана и конопље.

Јужна Србија Инфо


# Алексинац екологија Београд енергетика Јужна Србија биомаса биогас Александар Антић министарство пољопривреде
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима