Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Ускоро отварање рециклажног центра

rss

22.01.2012. Извор: Танјуг

Директорка Фонда за заштиту животне средине Жељка Јуракић и председник Федерације Рома Србије Јован Дамјановић потписали су уговор о реализацији пројекта "Економско повезивање Рома у сектору рециклаже".

Пројектом, чија је вредност око 2,5 милиона евра, предвиђено је отварање рециклажних центара у Алексинцу, Нишу, Старој Пазови, Владичином Хану и Сурдулици.

Ускоро отварање рециклажног центра

Јуракић је казала да је уговором предвиђено укључивање циганске популације у сектор рециклаже, и да је за прву фазу реализације Фонд издвојио 114 милиона динара како би се опремили објекти и набавиле машине и возила.

Према њеним речима, рад на припреми отварања рециклажних центара трајао је скоро годину дана, а на терену, стручњаци су начинили процене које општине су најспремније за реализацију таквих пројеката.

Она је подсетила да је отварање рециклажних центара планирано у 26 општина у Србији, а да ће најпре у тај процес бити укључени Алексинац, Ниш, Сурдулица, Владичин Хан и Стара Пазова.

Пројекат предвиђа изградњу објеката, односно центара где ће бити смештена и опрема за пресовање, балирање амбалаже....

"Тиме ћемо ромску популацију која се и до сада бавила сакупљањем секундарних сировина увести у легалне токове", казала је она наводећи да ће се пратити и резултати рада на пројектима током наредних пет година.

Потписивању уговора присуствовао је и министар животне средине, рударства и просторног планирања Оливер Дулић који је казао да су у рециклажној индустрији начињени велики помаци у последње време.

Он је подсетио да велики број Цигана живи у тешким условима и да су давали допринос сакупљању секундарних сировина, а захваљујући пројекту они ће бити запослени у области рециклажне индустрије.

То ће им како је казао омогућити да обезбеде егзистенцију себи и својим породицама.

"Оваквим пројектима и њиховим запошљавањем у области рециклаже решиће се и проблем интегрисања ромске заједнице у друштво", казао је Дулић додајући да је пројекат скуп, али да је од велике користи за друштво.

Председник Федерације Рома Јован Дамјановић указао је на велики значај пројекта рециклаже, подсећајући да се први пут у Србији ромској заједници додељује овакав пројекат.

"Оснаживање Рома у сектору рециклаже веома је важно и сада ће Роми из сивих зона ући легалне токове", казао је Дамјановић.

Тиме ће се допринети не само поштовању људских и мањинских права већ и да Србија буде еколошки чиста, сматра Дамјановић.

 

Коментара: 0


# општина Владичин Хан
@ 

[ Додај коментар ]