Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

"Трикови" пореских инспектора

rss

19.04.2010. Извор: Б92

Након тортуре пореских инспектора док су контролисали Фаст - фуд у којем је радила, Верданка Стојановић доживела је срчани и мождани удар и остала инвалид.


Порески инспектори се при контроли издавања фискалних рачуна често служе различитим методама.Лек за болесну мајку или сендвич за дете само су неки од трикова којима прибегавају.Важно је "уловити“ што више оних који не издају фискалне рачуне и испунити бонус.О томе што последице могу да буду фаталне по људе који су обманути лажним представљањем се не размишља.

Прекршила је закон јер није могла да одбије молбу жене да јој прода пљескавицу за болесно дете, иако је радно време завршено и каса затворена.

Њена драма настала је када се жена којој је продала пљескавицу представила као је порески инспектор.

"Ја сам је молила да прекинемо разговор јер сам се осећала јако лоше. Рекла сам јој да ме казни само да ме пусти кући јер ми је било много лоше. Молила сам је и плакала сам, али није вредело. То је трајало од 10 до један. Мучила ме је као да сам криминалац а она милиција“, рекла је Ведранка Стојановић.

У Пореској управи кажу да директор годишњим планом прописује како ће се одвијати контроле. Порески инспектори имају права да приликом ванредних контрола и сами купују робу, како би се уверили на лицу места да ли ће им бити издат фискални рачун, али не и да врше било какво психичко или физичко насиље над пореским обвезницима.

"Наши инспектори имају стриктна упутства о начину понашања. Они имају обуке кроз које пролазе и морају да се понашају у складу са правилницима који су донети и који се односе на њихов рад“, објашњава помоћник директора Пореске управе Зоран Васић.

Правници сматрају да је тиме што је продала пљескавицу након пресека фискалне касе жена из Ниша прекршила закон, али се исто тако може сматрати да је била обманута и наведена да направи прекрашај.

"Она је мене уништила и моју породицу. Извините што сада плачем, али не могу да се суздржим. Она ми је уништила породицу јер ја сада немам од чега да живим. То ми је била једина нада што сам радила. Ја хоћу да је тужим. И тужићу је макар се задужила, јер ја сад не радим и финансијски сам јако слаба“, каже Стојановићева.

У пореској управи позивају се на закон који је прекршен, али не одбацују могућност да уколико суд установи да су инспектори прекорачили овлашћења донесе пресуду у Ведранкину корист.

"Порески обвезник има права да покрене спор тужбом код Врховног суда. Дешава се да порески инспектори донесу решење које бива поништено или у другостепеном поступку или врховни суд пресуди у корист тог пореског обвезника по тужби“, каже Васић.

У канцеларији Обдусмана кажу да је сваки државни службеник дужан да свој посао обавља тако да никога не доводи у заблуду.

Како случај продавачице пљескавица из Ниша није усамљен, заштитник грађана Саша Јанковић каже да ће канцеларија Омбудсмана упутити допис према Влади и министарству финансија да уредбом регулишу овлашћења својих службеника на терену.

Коментара: 3


# Саша Јанковић радно време порески инспектор
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksandar 19.04.2010.
  Ukoliko se ovlasceno lice lazno predstavi to je krivicno delo, jednako onom kada bi se obican gradjanin predstavio kao poreski inspektor.

 • (+0) (-0)

  Zoran 22.04.2010.
  Још нисам чуо, да је било који инспектор одговарао за било шта... То су Мафиозе, које се само зову "инспектори".

 • (+0) (-0)

  Slavoljub Milenovic 23.04.2010.
  to su pijavice, neka love vlasnike radnji i kafana sto ne prijavljuju radnike, a ne pljeskavice po trafikama. treba jednu govnjivu motku da uzmu radnici kada ih ovako jadne i bedne maltretira ta ista vlast koju su oni izabrali!


[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима