Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

"Trikovi" poreskih inspektora

rss

19.04.2010. Izvor: B92

Nakon torture poreskih inspektora dok su kontrolisali Fast - fud u kojem je radila, Verdanka Stojanović doživela je srčani i moždani udar i ostala invalid.


Poreski inspektori se pri kontroli izdavanja fiskalnih računa često služe različitim metodama.Lek za bolesnu majku ili sendvič za dete samo su neki od trikova kojima pribegavaju.Važno je "uloviti“ što više onih koji ne izdaju fiskalne račune i ispuniti bonus.O tome što posledice mogu da budu fatalne po ljude koji su obmanuti lažnim predstavljanjem se ne razmišlja.

Prekršila je zakon jer nije mogla da odbije molbu žene da joj proda pljeskavicu za bolesno dete, iako je radno vreme završeno i kasa zatvorena.

Njena drama nastala je kada se žena kojoj je prodala pljeskavicu predstavila kao je poreski inspektor.

"Ja sam je molila da prekinemo razgovor jer sam se osećala jako loše. Rekla sam joj da me kazni samo da me pusti kući jer mi je bilo mnogo loše. Molila sam je i plakala sam, ali nije vredelo. To je trajalo od 10 do jedan. Mučila me je kao da sam kriminalac a ona milicija“, rekla je Vedranka Stojanović.

U Poreskoj upravi kažu da direktor godišnjim planom propisuje kako će se odvijati kontrole. Poreski inspektori imaju prava da prilikom vanrednih kontrola i sami kupuju robu, kako bi se uverili na licu mesta da li će im biti izdat fiskalni račun, ali ne i da vrše bilo kakvo psihičko ili fizičko nasilje nad poreskim obveznicima.

"Naši inspektori imaju striktna uputstva o načinu ponašanja. Oni imaju obuke kroz koje prolaze i moraju da se ponašaju u skladu sa pravilnicima koji su doneti i koji se odnose na njihov rad“, objašnjava pomoćnik direktora Poreske uprave Zoran Vasić.

Pravnici smatraju da je time što je prodala pljeskavicu nakon preseka fiskalne kase žena iz Niša prekršila zakon, ali se isto tako može smatrati da je bila obmanuta i navedena da napravi prekrašaj.

"Ona je mene uništila i moju porodicu. Izvinite što sada plačem, ali ne mogu da se suzdržim. Ona mi je uništila porodicu jer ja sada nemam od čega da živim. To mi je bila jedina nada što sam radila. Ja hoću da je tužim. I tužiću je makar se zadužila, jer ja sad ne radim i finansijski sam jako slaba“, kaže Stojanovićeva.

U poreskoj upravi pozivaju se na zakon koji je prekršen, ali ne odbacuju mogućnost da ukoliko sud ustanovi da su inspektori prekoračili ovlašćenja donese presudu u Vedrankinu korist.

"Poreski obveznik ima prava da pokrene spor tužbom kod Vrhovnog suda. Dešava se da poreski inspektori donesu rešenje koje biva poništeno ili u drugostepenom postupku ili vrhovni sud presudi u korist tog poreskog obveznika po tužbi“, kaže Vasić.

U kancelariji Obdusmana kažu da je svaki državni službenik dužan da svoj posao obavlja tako da nikoga ne dovodi u zabludu.

Kako slučaj prodavačice pljeskavica iz Niša nije usamljen, zaštitnik građana Saša Janković kaže da će kancelarija Ombudsmana uputiti dopis prema Vladi i ministarstvu finansija da uredbom regulišu ovlašćenja svojih službenika na terenu.

Komentara: 3


# Saša Janković radno vreme poreski inspektor
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  Aleksandar 19.04.2010.
  Ukoliko se ovlasceno lice lazno predstavi to je krivicno delo, jednako onom kada bi se obican gradjanin predstavio kao poreski inspektor.

 • (+0) (-0)

  Zoran 22.04.2010.
  Još nisam čuo, da je bilo koji inspektor odgovarao za bilo šta... To su Mafioze, koje se samo zovu "inspektori".

 • (+0) (-0)

  Slavoljub Milenovic 23.04.2010.
  to su pijavice, neka love vlasnike radnji i kafana sto ne prijavljuju radnike, a ne pljeskavice po trafikama. treba jednu govnjivu motku da uzmu radnici kada ih ovako jadne i bedne maltretira ta ista vlast koju su oni izabrali!


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima