Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Тресе се светско тржиште нафте, Норвежани се повлаче из производње фосилних горива

rss

25.11.2017.

Норвешки суверени имовински фонд, који важи за највећи у свету, намерава да повуче своје инвестиције из компанија које се баве производњом нафте и гаса.

Тресе се светско тржиште нафте, Норвежани се повлаче из производње фосилних горива

Норвешки суверени имовински фонд, који важи за највећи у свету, намерава да повуче своје инвестиције из компанија које се баве производњом нафте и гаса.

Овај норвешки фонд је управо и стекао богатство на експлоатацији нафте, а увећао га паметним инвестирањем у енергетику широм света.

Међутим, прошле године је из овог фонда најављено повлачење из прљавих компанија, то јест оних које се баве производњом угља.

Овакве информације о дешавањима на светском тржишту би требало да размотре и алексиначки политичари приликом пројектовања развоја општине. Прљаве технологије не могу да претстављају окосницу развоја, уместо тога треба се позабавити обновљивим и еколошким изворима и сировинама.

Пре пар година, са падом цена нафте, дошло је до проблема у буџету Норвешке, па се јавила потреба да се ове рупе закрпе средствима фонда.

Ни такве мере нису уздрмале тај фонд, који је у том моменту имао више од 800 милијарди долара. Септембра ове године укупна вредност фонда је нарасла на преко 1000 милијарди долара, а захвалност томе дугује расту цена акција, као и јачању евра.

Са друге стране компаније које производе нафту су у великим проблемима.

Британска консултантска кућа „Wood Mackenzie“ у својој анализи процењује да ће британски нафтни гиганти морати да смање трошкове за 37 одсто како би задржали своје дугове на тренутном нивоу.

Иако се не зна прави разлог повлачење норвешког фонда из ових компанија, претпоставља се да је узрок томе и поремећај на тржишту нафте, али еколошка свест Норвежана. Ову одлуку треба да подржи Централна банка, као и Министарство финансија Норвешке.

Будући да је удео норвешког фонда знатан у овим компанијама, питање је како ће се оне изборити са новонасталом ситуацијом.

Подсетимо да је већ оформљена и светска алијанса против угља, која има сев више присталица . Додуше, њу нису подржали највећи произвођачи, уједно и потрошачи, као што су САД, Немачка и Пољска.

Али, све у свему, тржишту фосилних горива, у догледној будућности, пишу се црни дани.

Александар Гвозден, Јужна Србија Инфо


# екологија Александар Гвозден нафта Јужна Србија економија анализе Норвешка
@agvozden @


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима