Aleksinačke vesti - novosti Aleksinac
Search
cirilica | latinica

Trese se svetsko tržište nafte, Norvežani se povlače iz proizvodnje fosilnih goriva

rss

25.11.2017.

Norveški suvereni imovinski fond, koji važi za najveći u svetu, namerava da povuče svoje investicije iz kompanija koje se bave proizvodnjom nafte i gasa.

Trese se svetsko tržište nafte, Norvežani se povlače iz proizvodnje fosilnih goriva

Norveški suvereni imovinski fond, koji važi za najveći u svetu, namerava da povuče svoje investicije iz kompanija koje se bave proizvodnjom nafte i gasa.

Ovaj norveški fond je upravo i stekao bogatstvo na eksploataciji nafte, a uvećao ga pametnim investiranjem u energetiku širom sveta.

Međutim, prošle godine je iz ovog fonda najavljeno povlačenje iz prljavih kompanija, to jest onih koje se bave proizvodnjom uglja.

Ovakve informacije o dešavanjima na svetskom tržištu bi trebalo da razmotre i aleksinački političari prilikom projektovanja razvoja opštine. Prljave tehnologije ne mogu da pretstavljaju okosnicu razvoja, umesto toga treba se pozabaviti obnovljivim i ekološkim izvorima i sirovinama.

Pre par godina, sa padom cena nafte, došlo je do problema u budžetu Norveške, pa se javila potreba da se ove rupe zakrpe sredstvima fonda.

Ni takve mere nisu uzdrmale taj fond, koji je u tom momentu imao više od 800 milijardi dolara. Septembra ove godine ukupna vrednost fonda je narasla na preko 1000 milijardi dolara, a zahvalnost tome duguje rastu cena akcija, kao i jačanju evra.

Sa druge strane kompanije koje proizvode naftu su u velikim problemima.

Britanska konsultantska kuća „Wood Mackenzie“ u svojoj analizi procenjuje da će britanski naftni giganti morati da smanje troškove za 37 odsto kako bi zadržali svoje dugove na trenutnom nivou.

Iako se ne zna pravi razlog povlačenje norveškog fonda iz ovih kompanija, pretpostavlja se da je uzrok tome i poremećaj na tržištu nafte, ali ekološka svest Norvežana. Ovu odluku treba da podrži Centralna banka, kao i Ministarstvo finansija Norveške.

Budući da je udeo norveškog fonda znatan u ovim kompanijama, pitanje je kako će se one izboriti sa novonastalom situacijom.

Podsetimo da je već oformljena i svetska alijansa protiv uglja, koja ima sev više pristalica . Doduše, nju nisu podržali najveći proizvođači, ujedno i potrošači, kao što su SAD, Nemačka i Poljska.

Ali, sve u svemu, tržištu fosilnih goriva, u doglednoj budućnosti, pišu se crni dani.

Aleksandar Gvozden, Južna Srbija Info

Komentara: 1


# ekologija Aleksandar Gvozden nafta Južna Srbija ekonomija analize Norveška
@agvozden @ 

▲ ▼ [+][-]


  • (+11) (-)

    Prle 25.11.2017.
    To je to. Kratko i efikasno rečeno, samo što nekima još uvek ugalj nikako da izađe iz maštanja o razvoju.


[ Dodaj komentar ]


Budite obavešteni

Dozvoljavam da mi ovaj portal dostavlja obaveštenja o najnovijim vestima