Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Стечајном управнику награда од 8,6 милиона динара

rss

13.02.2013. Аутор А. С. Извор Јужне вести

Стечајном управнику фирме Алпос из Алексинца одобрена је награда од 8,6 милиона динара, јер је, према решењу Привредног суда, успешно продао имовину предузећа које је водио и намирио сва дуговања.

Решење нишког Привредног суда

Одборник у Скупштини општине Алексинац Саша Јовановић, међутим, сматра да награда није заслужена и да је ова приватизација далеко од успешне.

Стечајни судија нишког Привредног суда одобрио је награду стечајном управнику, јер је, како стоји у решењу, распродао сву имовину стечајног дужника и на основу те наплате “намирио све разлучне дужнике”.

Иако је сума, за данашње прилике, изузетно висока, у Привредном суду кажу да награде стечајних управника зависе од околности случаја.

Издавање и висина награда, како је Јужним вестима речено у Привредном суду, регулисано је правилницима и законима, а коначну одлуку доноси стечајни судија.

- Стечајни управник доставља свој трошковник и крајња је одлука суда шта ће од тога прихватити. Шта сматра да је било нужно и шта сматра да је оправдано, али и судија доноси одлуке у складу са поменутим мерилима и правилницима - кажу у Привредном суду.

У овој установи нису могли да кажу која је највећа награда коју је неки стечајни управник из Ниша добио, јер тврде да не воде евиденцију о томе.

Ипак, према писању Блица највећу награду у Србији добио је један стечајни управник који је три године водио фирму из Сремске МИтровице. За своје ангажовање у том предузећу спремном за банкрот награђен је са 43,08 милиона динара.

Награда за банкрот?

Најчешће стечајни управник распрода имовину предузећа, прогласи банкрот и за то добије награду.

У Привредном суду у Нишу кажу да такав однос произилази из самих законских текстова, али наглашавају да сваки стечајни поступак има своје трошкове и да је питање да ли би неко тај посао бесплатно радио.

Фирма из Алексинца коју је водио поменути стечајни управник продата је новом власнику, али, како каже Саша Јовановић, одборник у Скупштини општине Алексинац, питање је да ли је неко од радника враћен на посао након нове продаје.

- Кад се оде у стечај ту нема више радника. Све преузима стечајни управник и он може неког да ангажује евентуално по уговору о делу. Ја за ову фирму не знам тачно, мислим да су сви добили отказ и сви отишли на биро, а да ли је неко враћен или ће тек бити враћен стварно не знам - закључио је Јовановић.


Коментара: 9


# награда
@ 

▲ ▼ [+][-]


 • (+0) (-0)

  stručnjak 13.02.2013.
  Sve stručnjaci: http://www.aleksinac.net/biznis/zlodusi-privatizacije-u-aleksincu.html
  Kada ćete da napišete da su ga uhapsili?

 • (+0) (-0)

  Guta 13.02.2013.
  Aman sta ste se uhvatili za tog coveka, on jeste uzeo velike pare ali su one po zakonu. Dok je on bio na mestu direktora i fabrika je radila i klub na Rudniku bio uspesan, a sad ne radi ni fabrika a Rudar igra u Zonu

 • (+0) (-0)

  vucko 13.02.2013.
  to je najvece zlo u gradu ...a ti guto ako ti je dobar vodi ga kuci

 • (+0) (-0)

  M2 13.02.2013.
  Boli mene uvo sto su njega uhapsili. I treba! Sta ima neko od toga sto ce on da igra sa Miskovicem sah ?! Nego da on lepo vrati pare ,koje je ukrao ,kako zna i ume,i da se novac da radnicima firme koji su osteceni ovom prilikom.

 • (+0) (-0)

  pera 15.02.2013.
  Koliko ja znam radnici su sami trazili da se uvede stecaj u firmi , skupljali potpise i trazili da licno pomenuti bude stecajni upravnik ,predsednik opstine pomogao da opstina uplati novac neophodan za pokrtanje stecaja.

 • (+0) (-0)

  banezy82 16.02.2013.
  sto mu nisu dali nagradu za ostale uspesne privatizacije kao sto su: PIK ,Inos Deligrad, Ei Pak, Selekcija, JElka Radulovic, Aleksinacka pekara, Frad, a Alpos ako je uspesno privatizovan JA cu da letim

 • (+0) (-0)

  jaca 07.03.2013.
  Kako se ne stidi, tolika suma novaca. Radnici na ulici a gos. stecajni dobija nagradu. Kako ga ne grize savest.Sramota.

 • (+0) (-0)

  djole 08.03.2013.
  Bravo,bravo,covek pokopao deset firme i dobio veliku nagradu za to!!!E Soicu Soicu ti si malo dete za ove nase funkcionere....dece vam dusa.SRAMOTA

 • (+0) (-0)

  vucko 08.03.2013.
  sta ce mu dusa - on ima stanove kuce automobile .....


[ Додај коментар ]