Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

Себе обезбедили, а народ обезвредили

rss

08.11.2014. И. Милановић Таблоид

Док се пуном снагом залажу за даље умањење већ ионако малих пензија, чланови Фискалног савета ни не помишљају да штеде на себи.

 

fiskalni-savet-s

Коме треба Фискални савет, друштво преплаћених мудраца, и ко им је омогућио да живе као грофови у најсиромашнијој земљи Европе?

Пребогати чланови Фискалног савета, који своје приходе крију као змија ноге, траже да се додатно смање ионако мизерне пензије у Србији уместо да се заложе за смањење сопствених прихода које добијају из републичког буџета. Њих тројица републички буџет месечно коштају најмање милион динара, односно четрдесет пензија које је Влада прогласила просечним.

Да би се некако попунио хронично празан републички буџет, Влада је у Скупштини прогурала закон о новом израчунавању пензија већих од 25. 000 динара. По том закону пензије неце бити званично умањиване, јер се власт уплашила да би то покренуло лавину уставних тужби, вец неце бити у целости исплаћиване.

Власт није променила Закон о пензијско-инвалидском осигурању (на основу кога се израчунава висина појединачне пензије), нити је увела додатни порез на пензије (за шта би било неопходно променити Закон о порезу на доходак грађана), већ је само променила начин исплате?! То значи да ће пензије остати исте, али се неће у целости исплаћивати, већ ће вишак остајати у буџету. Када и да ли ће разлика бити исплаћена пензионерима није јасно регулисано, тако да правни стручњаци најављују тужбе редовним и Уставном суду сматрајући овакву одлуку потпуно незаконитом и противуставном.

У међувремену се огласио и Фискални савет тврдњом да планирано смањење (односно „начин исплате”) пензија није довољно да се консолидује буџет и да ће бити неопходне даље уштеде по леђима народа.

„Након умањења, пензије ће остати на нивоу који је знатно виши од економске могућности привреде да их финансира”, наводи се у саопштењу Фискалног савета.

Док се пуном снагом залажу за даље умањење већ ионако малих пензија, чланови Фискалног савета ни не помишљају да штеде на себи.

Павле Петровић, председник Фискалног савета, сам има веће приходе од две просечне српске породице. Од 5. априла 2011. године, па све до 5. октобра 2014. он је само на основу своје председничке функције у Савету месечно из буџета добијао 202.063 динара! Уз то је добијао још скоро 150.000 од Економског факултета у Београду (такође корисника буџетских средстава).

У међувремену му је плата у Савету смањена на 183.737,55 динара месечно, али су му зато месечни приходи од Економског факултета повећани на 120.827 динара за наставу, а још 37.000 динара добија на име научно-истраживачког рада. Могуће је да Петровић има још прихода које није пријавио Агенцији за борбу против корупције, јер у његовој званичној биографији на сајту Фискалног савета стоји да објављује чланке у листовима, као што су: Јоурнал оф Монеy Цредит анд Банкинг, Јоурнал оф Девелопмент Ецономицс, Јоурнал оф Цомпаративе Ецономицс, Јоурнал оф Мацроецономицс. Овакви часописи обавезно плаћају своје сараднике.

Петровић је деведесетих година прошлог века био један од оснивача и дугогодишњи директор ЦЕС Мекона, ревизорске куце која је направила хаос у времену приватизације процењујући предузећа онако како је то одговарало купцима, а не економској логици. Из ње су потекли Мирко Цветковић, каснији премијер Србије, као и многи други политичари.

Званично, Петровић поседује трособан стан од 90 квадратних метара, викендицу од 70 м2 са 12 ари плаца и два аутомобила: Тојота Рава 4 из 2010. године и Пежо 405 из 1992 године. Има необјављену суму новца на штедњи.

Други члан Фискалног савета је Владимир Вучковић о коме Агенција за борбу против корупције има веома штуре и непотпуне податке, иако је његова законска дужност да пријави све приходе, целокупну имовину и сва радна места, чак и она волонтерска.

На сајту Агенције стоји једино да је Вучковић члан Фискалног савета где од 5. априла 2011. месечно зарађује 181.856 динара. Има четворособан стан од 74 квадратна метра који је добио на поклон исто као и гарсоњеру од 31 м2, док је једнособан стан од 36 м2 купио. Поседује акције више предузећа у земљи: НИС а.д. (номиналне вредности 500 динара), Унифарм а.д. из Земуна (100.225 динара), Тигар а.д. (72.000 динара), Алфа Плам а.д. из Врања (33.500 динара) и АМС осигурање а.д. (27.000 динара). Има уштеђевину у банци, али наводно нема ауто.

У званичној Вучковићевој биографији на сајту Фискалног савета стоји и да је ванредни професор на Мегатренд универзитету у Београду и да је од јануара 2011. главни и одговорни уредник часописа Макроекономске анализе и трендови. Ово, међутим, Вучковић прећуткује у свом имовинском извештају достављеном Агенцији за борбу против корупције, тако да се не зна колике приходе има по тим основама.

Најзанимљивији је скуцај трећег члана Савета, Николе Алтипамаркова, за кога не постоје никакви јавно доступни подаци у Агенцији за борбу против корупције, иако је то законска обавеза. О њему се, међутим, зна да је 2008. године, ако не и других година, као економски саветник радио за УСАИД, америчку владину организацију специјализовану за субверзивне делатности у другим земљама. Због тога не чуди да се овај податак не налази у његовој биографији званично објављеној на сајту Фискалног савета. Алтипамарков је у исто време док је радио за УСАИД био и консултант на републичком пројекту пензијске реформе, истражујући могућности за успостављање фискално одрживог и социјално прихватљивог пензијског система у Србији, због чега не треба имати недоумице ко му суфлира да пензије у Србији морају да буду ниже, како би пензионери што краће живели. Циљ УСАИД-а је познат: Србију треба депопулизовати у што је могуће краћем року.

Николина мајка, Љиљана Алтипамарков, била је деведесетих година у време владавине Српског покрета обнове над Београдом члан градског већа.

И. Милановић

Таблоид

Коментара: 0


# буџет аутомобил пензија Агенција за борбу против корупције
@


 

[ Додај коментар ]


Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима