Алексиначке вести - новости Алексинац
Претрага
cirilica | latinica

РТС: Алексиначка квака за Норвешку и Јордан

rss

16.05.2016.

Надлежни најављују помоћ малим и средњим предузећима у земљи, а екипа РТС-а посетила је алексиначку породичну фирму, која производи окове за столарију и жели да прошири производне капацитете.

РТС: Алексиначка квака за Норвешку и Јордан

У време опште беспарице, неликвидности већине српских предузећа и немогућности наплате потраживања, власници породичних фирми шансу виде на европском тржишту. Већина њих су мала и средња предузећа која послују око три деценије. Мало је познато да је знатан број великих предузећа у свету, попут "Левиса", "Ферера", "Хајнекена" и "Икее" у породичном власништву.

Породични бизнис је посебан пут у предузетништво. Постати део једне такве фирме, посебно у граду попут Алексинца, где је велики број незапослених, жеља је многих. Једна од њих са традицијом од 29 година, која производи окове за грађевинску столарију даје шансу за нова радна места.

Јелица Лазаревић, радница породичне фирме "Вабис" у Алексинцу, каже да ради на монтажи квака за алуминијумска врата.

"Посао је мало тежи, мало мушки, али сналазим се, напредујем и драго ми је што се фирма шири", прича Јелица.

"Радим већ три године, посао сам добила преко конкурса одмах после завршене средње школе и у овој фирми могу да напредујем, што ми је и циљ", рекла је Марина Арсић, такође радница "Вабиса".

Тренутно имају 86 радника у фабрици од 5.000 квадратних метара. Међутим, скоро две године покушавају да закупе или купе парцелу која је у њиховом суседству, а у власништву је Републике Србије.

Ванко Стошић

"Тренутно имамо проблем зато што смо склопили нове уговоре са Норвежанима и Јорданом и треба нам проширење пословног простора. За ових 29 година ништа нисмо тражили од државе, никакве субвенције и немамо никаквих кредита, све радимо из сопствене производње", каже Ванко Стошић, власник породичне фирме "Вабис".

На парцели од пола хектара је бесправно изграђена трафостаница. Уколико компанија "Вабис" добије од државе земљиште у закуп, или га купи, изградили би халу и запослили 50 радника, и то без субвенција.

У међувремену су по захтеву Дирекције за имовину направили и нову поделу парцеле, како би се спорна могла уписати у јавну својину. У општини су спремни да помогну домаћем инвеститору.

Чедомир Ракић

"Много је битније неговати и сачувати ону која ради на нашој територији и помоћи колико је у нашој могућности, не би ли се свако ново радно место отворило", каже Чедомир Ракић, заменик председника општине Алексинац.

Свако радно место је драгоцено, кажу надлежни, и обећавају да ће учинити све да се сачува свака породична фирма.

Александра Дамњановић, државна секретарка Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, каже да је провером у републичкој Дирекцији за имовину утврђено да су решени сви проблеми који су били у претходном периоду - урбанистички и имовински, и да ће републичка дирекција у најскорије време окончати овај поступак, односно продати ту парцелу.

Општина Алексинац ускоро отвара и две индустријске зоне, а у плану је да постане и слободна бесцаринска зона, како би фирмама створила што боље услове за пословање, и како би смањила број незапослених којих је тренутно више од 8.000.

Оливера Вукосављевић


# Чедомир Ракић инвестиције саобраћај Дирекција школе производња Вабис доо Јелица Лазаревић Марина Арсић Ванко Стошић столарија
@


 Будите обавештени

Дозвољавам да ми овај портал доставља обавештења о најновијим вестима